Hlavní obsah

Za Česko pojede na Eurovizi Albert Černý se skupinou Lake Malawi

Podívejte se, kdo letos bojoval o účast na Eurovizi.Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Je rozhodnuto. Na Eurovision Song Contest letos pojede skupina Lake Malawi v čele s Albertem Černým. Fanoušci o tom rozhodli v národním hlasování, které probíhalo prostřednictvím oficiální aplikace soutěže. Finále Eurovize proběhne v květnu v Tel Avivu.

Článek

Za Česko soutěž koordinuje Česká televize. „Úspěch Mikolase Josefa na loňské Eurovizi způsobil obrovský nárůst zájmu o tuto soutěž v České republice. Tento rok svoje skladby do soutěže přihlásilo dvakrát více českých interpretů než v minulém roce, evidujeme přes šedesát skladeb. Celkově bylo zasláno více než tři sta skladeb z celého světa,“ uvedl producent Jan Potměšil.

Diváci i mezinárodní porota mohli pomocí aplikace hlasovat do půlnoci 21. ledna.

Mezi letošními finalisty se kromě Lake Malawi objevili Hana Barbara, Tomáš Boček, Andrea Holá, zpěvačka Pam Rabbit, Barbora Mochowa, Jakub Ondra a Jara Vymer.

Pořadatelství letošního ročníku soutěže Eurovize zajistila izraelská zpěvačka Netta Barzilaiová vítězstvím v loňském lisabonském finále. Podle informací Evropské vysílací unie (EBU) se letos soutěže Eurovize zúčastní 42 zemí. Bez ohledu na výzvy k bojkotu tohoto ročníku Eurovize například ze strany palestinských organizací a některých umělců považuje EBU účast za hojnou.

Rozhovor s českým finalistou přinese Televize Seznam v neděli ve 21 hodin v magazínu Slavní.

O Eurovizi letos bojoval i Jakub Ondra. O soutěži promluvil v magazínu Slavní na Televizi Seznam. Video: Veronika Farářová

V novodobé historii se českým zástupcům v soutěži Eurovize s výjimkou loňského šestého místa Mikolase Josefa příliš nedaří. Do finále se jako jediná dostala před třemi lety Gabriela Gunčíková, skončila bez jediného bodu od diváků.

Podívejte se na loňské finále Eurovize. Video: Redakce Seznam, AP

Soutěž se v posledních letech neubránila politickým vlivům. Tisícovky Islanďanů vyzvaly v petici k bojkotu Eurovize v Izraeli kvůli smrti desítek Palestinců, kteří se střetli s izraelskými bezpečnostními složkami v Pásmu Gazy při protestech proti otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě.

V roce 2017 soutěž v Kyjevě poznamenal zákaz vstupu na pořadatelskou Ukrajinu pro ruskou zpěvačku, Juliji Samojlovovou, protože zpívala i na Ruskem anektovaném Krymu. V Kyjevě se soutěž konala díky vítězství ukrajinské zpěvačky Jamaly. Její úspěch s písní o deportaci krymských Tatarů sovětským diktátorem Josifem Stalinem někteří kritici označili za politicky motivovanou. Stanovy soutěže přitom zakazují politizaci vystoupení. Organizátor akce, Evropská vysílací unie, ale zastává názor, že píseň neobsahuje politický projev, nýbrž politická fakta.

Reklama

Doporučované