Hlavní obsah

Za čínské miliardy postavíme obří přístav, slibovala firma v Hodoníně. Od té doby se neukázala

Slibované překladiště v Hodoníně.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Investici za 30 miliard - jak sám říká - otevřel dveře prezident Miloš Zeman. Součástí bylo i splavnění řeky Moravy do Dunaje tak, aby tudy mohly proplouvat velké nákladní lodě.

Článek

Jiří Janda, místostarosta Hodonína, ukazuje v polích na okraji města na vytištěný plánek. „Tahle malůvka, to je jediné, co nám po tom projektu zbylo,“ říká.

Myslí tím plán na výstavbu obřího překladiště, kam měly připlouvat lodě od Černého moře se zbožím, které by se odtud vozilo po silnicích a po kolejích do Evropy.

Celá investice, jež by zaměstnala tři tisíce lidí, měla stát 30 miliard. Nutné dodat: čínských miliard.

V roce 2016 podepsala česká firma DOE Europe s hodonínskou radnicí dohodu, že tenhle záměr bude město podporovat. V době známé návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga to byla jedna z oznámených investičních bomb: jeden ze seznamu projektů, za které v Česku v příštích letech Číňané utratí dohromady 232 miliard.

Prezident Miloš Zeman tehdy říkal, že těmto investicím „otvírá dveře“. Včetně vstupu společnosti CEFC, která tady nakoupila podíly ve firmách, nemovitosti a fotbalovou Slavii.

Jenže dva roky po ohlášení stavby přístavu a rozšíření 82kilometrového úseku řeky Moravy směrem do Dunaje nezbylo z původních plánů skoro nic hmatatelného.

Pouze ta „malůvka“, o níž mluví hodonínský místostarosta Janda.

Celou reportáž najdete v úvodu článku.

Reklama

Doporučované