Hlavní obsah

Za členství v domobraně pokuta 200 tisíc. Hamáček je chce postavit mimo zákon

Foto: facebookový profil Národní domobrany, Rada Národní domobrany

Národní domobrana, jeden ze spolků, který by byl podle Hamáčkova plánu nezákonný. (Zdroj: Facebook Národní domobrany)

Reklama

Ministerstvo vnitra se rozhodlo, že domobranné spolky, jejichž členové se rádi ukazují v uniformách a se zbraněmi, postaví mimo zákon. Za členství by hrozila pokuta až 200 tisíc korun. S informací přišel zpravodajský server Aktuálně.cz

Článek

„Navrhovaný zákon by měl jednoznačně stanovit, že v Česku jsou různé nelegální paramilitární struktury, které by si mimo právní rámec činily nárok na nahrazování, zastupování či doplňování jejího bezpečnostního systému,“ sdělil Aktuálně.cz ministr vnitra Jan Hamáček.

Ministr chce prosadit, aby za účast v takové skupině hrozila až dvousettisícová pokuta už od roku 2022.

Na aktivity podobných spolků dlouhodobě upozorňuje Bezpečnostní informační služba, podle zpravodajců má řada z nich krajně radikální až extremistické názory. Ve zprávě o extremismu je ministerstvo vnitra označuje za bezpečnostní riziko.

Zákon nemá dopadnout na myslivce, sportovní střelecké kluby, airsoftové kluby či jiné zájmové organizace, kde jsou držitelé zbraní. Podle návrhu bude důležité to, jestli skupina sleduje politické či společenské cíle, které je schopna prosazovat i ozbrojenou formou.

Web oslovil i některé z dotčených spolků, které s chystanými změnami nesouhlasí. „Jsme svobodným hnutím a sdružujeme občany České a Slovenské republiky, kteří sloužili v Československé lidové armádě většinou jako vojáci základní služby. Dva roky života jsme věnovali své vlasti a to jediné, co nám stát za to dal, je vojenský výcvik a vojenské knížky. Nikdo nám nebude nic zakazovat,“ řekl webu Ondřej Hrčiak, který se představil jako zakladatel Československých vojáků v záloze.

Podle ministerstva vnitra ale budou nelegální i domobrany, které nejsou oficiálně registrované.

Reklama

Doporučované