Hlavní obsah

Za couvání na D11 přišli první dva lidé o řidičské průkazy

Desítky řidičů jely na D11 v protisměru.Video: Jan Marek

 

Reklama

Dva řidiči, kteří v srpnu couvali či jeli v protisměru na dálnici D11, přišli o řidičské průkazy. Informovala o tom ČT s odkazem na mluvčího královéhradeckého magistrátu Petra Vinkláře.

Článek

Téměř tři desítky řidičů v půlce srpna na dálnici D11 u sjezdu na 68. kilometru u obce Chýšť couvalo či jelo v protisměru. Chtěli se zřejmě dostat z dálnice, aby se vyhnuli hrozícímu čekání v koloně.

„Řidiči hazardovali se životem svým i ostatních. Šlo o velmi nebezpečnou situaci. Místní policisté něco takového nepamatují,“ řekl mluvčí hradecké policie Jan Čížkovský. Připomněl, že na dálnici je zakázáno jezdit v protisměru či couvat.

Dva z těchto řidičů už přišli o své řidičské průkazy, navíc dostali pokutu. Další člověk byl pokutován za to, že odmítl sdělit, kdo v době incidentu seděl za volantem jeho auta. Informovala o tom ČT s odkazem na mluvčího královéhradeckého magistrátu Petra Vinkláře.

Ministerstvo do konce roku přepracuje bodový systém. Policie chce „osolit” tři hlavní přestupky. Jízda na červenou je mezi nimi.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Výši pokuty ani dobu, na kterou byly odebrány řidičské průkazy, policie nespecifikovala. „Tresty jsou v zákonném rozmezí pět až deset tisíc korun pokuty a zákaz řízení na šest až dvanáct měsíců,“ řekl ČT Vinklář. „Výši sankce (za zatajení jména řidiče – pozn. red.) opět nemůžu říct, podle zákona ale může být až 100 tisíc korun,“ dodal.

Magistrát se nyní zabývá dalšími osmi zdokumentovanými případy couvání na D11, o dalších trestech by měl rozhodnout příští týden.

Řidiči jedoucí od Hradce Králové směrem na Prahu začali několik set metrů po přejetí exitu číslo 68 přijíždět ke koloně způsobené drobnou nehodou na úrovni exitu 62. Aby se čekání v koloně vyhnuli, začali couvat připojovacím pruhem zpět na exit 68. Někteří svá auta otočili a jeli v protisměru. Jiní dálnici opustili nájezdem v protisměru.

Hazardními manévry na dálnici řidiči žádný čas neušetřili. „Policisté drobnou nehodu na exitu 62 rychle vyřešili a čekání v koloně bylo na několik minut,“ řekl Čížkovský.

Událost policii podle něj oznámili pracovníci Ředitelství silnic a dálnic ČR, kteří hromadné porušení zákona viděli na kamerovém systému. „Po příjezdu policie již k porušování zákona nedocházelo a naštěstí nedošlo k žádné dopravní nehodě,“ uvedl Čížkovský.

Reklama

Související témata:

Doporučované