Hlavní obsah

Za den napršelo jako za měsíc. Záplavy na severu Anglie už mají jednu oběť

Bez komentáře: Na severu Anglie spadlo za jediný den srážek jako jindy za měsíc.Video: Adam Ryšánek, AP, Reuters

 

Reklama

Severní Anglii a Wales sužují rozsáhlé záplavy, které už si vyžádaly jednu oběť. V hrabství Derbyshire zemřela žena, kterou strhla rozvodněná řeka Derwent, uvedl server BBC.

Článek

Intenzivní srážky narušily na mnoha místech provoz na silnicích i na železnici a vyžádaly si evakuace. Desítky lidí uvěznila velká voda ve čtvrtek večer v nákupním centru v severoanglickém městě Sheffield, zákazníci tak museli přečkat noc na lavicích a židlích. Záchranáři od úterního rána pátrali po ženě, kterou poblíž města Darley Dale strhl proud. Před polednem ji ale objevili mrtvou, uvedla místní policie.

Pracovníci na tísňových linkách v hrabství Yorkshire dostali od čtvrtečního večera stovky telefonátů a koordinují pomoc. Do zaplavených domů poslali hasiče na lodích už pro 120 lidí, uvedl deník The Guardian.

Varování před extrémním nebezpečím povodní platí například na šesti místech v okolí řeky Don, která vystoupala do rekordní výše 4,57 metru. Celkem hydrologové vydali přes 120 výstrah. Další záplavy by podle meteorologů mohly přijít ještě během úterka, později během dne déšť zeslábne. V noci a dalších dnech ale má zase začít pršet.

„Na některých místech napršelo během jediného dne takové množství srážek jako jindy za celý měsíc," uvedl meteorolog Alex Burkill.

Bouře doprovázené silným deštěm si tento týden vyžádaly nejméně jednu oběť i na jihozápadě Francie. V Nice v úterý našli tělo 71leté ženy, kterou zavalila půda z utrženého svahu, informovala agentura AFP. Déšť způsobil místní záplavy také v Itálii, především v provincii Ligurie. Mezi Sardinií a Korsikou nejezdí trajekty.

Reklama

Související témata:

Doporučované