Hlavní obsah
Online

Přibylo 1074 případů. Češi po návratu z ciziny mají vyplnit formulář

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Semafor k 18. září 2020

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Strmý nárůst potvrzených případů koronaviru v Česku pokračuje. Denní přírůstek ve čtvrtek poprvé překonal 3000. Za jediný den testy prokázaly nákazu u 3130 lidí, což je podobný údaj jako za celý měsíc březen. Od začátku září se nákaza prokázala u 19 539 lidí, od začátku epidemie u 44 155 lidí. Aktuálně je v Česku 20 289 nakažených, většina má lehký průběh nemoci. Do páteční 18. hodiny přibylo 1074 nakažených.

- Roste také počet hospitalizovaných a pacientů s covidem ve vážném stavu. V nemocnicích je podle posledních dostupných dat ze středy 413 lidí s nákazou, v těžkém stavu je 91 z nich. Od úterý vzrostl počet hospitalizovaných pacientů o 25 a těžkých případů o deset.

- Hygienici aktualizovali semafor k aktuální epidemiologické situaci v Česku. Praha jako první region má červenou barvu, to znamená trvale narůstající nebo setrvalý trend komunitního šíření nákazy. Oranžovou barvu mají okresy Cheb, Praha - Západ, Praha - Východ, Příbram, Beroun, Mělník, Kladno, Nymburk, Kolín a Uherské Hradiště. Zelenou barvu má většina dalších okresů. Příznivá situace je na severu Moravy, Prachaticku, Českokrumlovsku, Domažlicku, Chomutovsku a v Jindřichově Hradci.

- Praha bude na semaforu červená. Proto od pondělí zavede zákaz výuky na VŠ. Ten nebude platit pro praxi, zkoušení a laboratorní práci. V Praze, Středočeském kraji a okrese Cheb bude od pondělí také povinné nosit roušku i na hromadných venkovních akcích, kde bude ve stejný čas více než 100 lidí.

- Činnost Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) se obnoví. Sdělil to premiér Andrej Babiš (ANO), který obnovu štábu doposud odmítal. Podle něj není ani vyloučené opětovné zavedení nouzového stavu. Záležet bude na ministrovi zdravotnictví, který by měl posoudit legislativní náležitosti navrhovaných opatření.

- Od pondělka by měli lidé vracející se ze zahraničí vyplnit příjezdový formulář. Výjimku mají cestovatelé, kteří navštívili některou z aktuálního seznamu bezpečných zemí.

  • Praha zavádí od 18:00 zákaz návštěv v nemocnicích

    Od pátečních 18:00 platí na měsíc zákaz návštěv ve všech pražských zdravotnických zařízeních a sociálních službách. Uvedla to pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

  • Po návratu z ciziny je nutné vyplnit formulář, uvedl Vojtěch

  • Matení lidí nechte Vojtěchovi, vyzval Hřiba Hlubuček

    Dnešní vyhlášení primátora Prahy Zdeňka Hřiba o uzavření škol vzbudilo kritiku od jeho koaličních partnerů. Na Facebooku se ohradil například Hřibův náměstek Petr Hlubuček ze Starostů a nezávislých. „Doufám, ze se ve vedení města dokážeme vrátit k funkčnímu formátu spolupráce z jara tohoto roku a matení občanů neuváženými tweety necháme ministru Vojtěchovi a panu premiérovi,“ uvedl.

  • V pátek zatím přibylo 1074 nakažených

    Do dnešních 18 hodin zatím v České republice podle webu Ministerstva zdravotnictví přibylo 1074 nových případů nákazy koronavirem. Aktivních případů je tak v Česku 21 357.

  • Jihomoravské krajské nemocnice od pondělí zakážou návštěvy

    Bezpečnostní rada Jihomoravského kraje dnes rozhodla o zákazu návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory zřizovaných krajem. Doporučila zároveň stejný postup pro ostatní poskytovatele těchto služeb v celém regionu. Zákaz platí od pondělí 21. září. V tiskové zprávě to uvedla krajská mluvčí Monika Brindzáková. V kraji se epidemická situace zhoršuje, jen za posledních 24 hodin přibylo 105 lidí s potvrzenou nemocí covid-19. Bezpečnostní rada se sešla v celém složení po několika týdnech, ve kterých pracovala jen užší část pro zdravotnictví. Hostem byl Ladislav Dušek z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno, který představil aktuální čísla a předpokládané predikce.

  • Nový Semafor: Červená Praha a oranžové střední Čechy

    Hygienici aktualizovali semafor k aktuální epidemiologické situaci v Česku. Praha jako první region má červenou barvu, to znamená trvale narůstající nebo setrvalý trend komunitního šíření nákazy. Oranžovou barvu mají okresy Cheb, Praha - Západ, Praha - Východ, Příbram, Beroun, Mělník, Kladno, Nymburk, Kolín a Uherské Hradiště. Zelenou barvu má většina dalších okresů. Příznivá situace je na severu Moravy, Prachaticku, Českokrumlovsku, Domažlicku, Chomutovsku a v Jindřichově Hradci.

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    Semafor k 18. září 2020

  • V Praze proběhne bitva, na které se čekají tisíce lidí

    Zatímco se situace v hlavním městě rapidně zhoršuje, hygienici zpřísňují opatření a primátor Zdeněk Hřib oznámil, že Praha bude na epidemiologickém semaforu červená, některé hromadné akce proběhnou i navzdory varování. Už v pátek večer začne víkendová akce, která připomene 400. výročí bitvy na Bílé hoře - porážku českých stavů. Večer projde vojenský průvod v historických kostýmech, v sobotu pak proběhne rekonstrukce bitvy. U obou akcí se očekává velký zájem diváků.

  • Fakultní nemocnice Hradec Králové dnes pečovala o 21 nakažených

    Ve Fakultní nemocnici (FN) Hradec Králové se dnes odpoledne léčilo s koronavirem 21 pacientů, z nichž tři byli napojeni na plicní ventilaci. Sedmnáct covidových pacientů bylo na infekčním oddělení a čtyři na oddělení KARIM. Od pátku 11. září zemřel další pacient s covidem-19. ČTK to dnes řekl náměstek ředitele hradecké FN Zdeněk Tušl. Od začátku pandemie v zařízení zemřelo v souvislosti s nákazou celkem 20 převážně starších pacientů. Všichni měli další vážná onemocnění.

  • Ve FN Plzeň leží 30 lidí s covidem

    Ve Fakultní nemocnici (FN) Plzeň leží dnes na specializovaném oddělení vyčleněném pro pacienty s prokázanou nákazou koronavirem 30 lidí. To je nejvíc od začátku pandemie na přelomu zimy a jara. Tři z aktuálně hospitalizovaných pacientů jsou ve vážném stavu a jsou napojeni na umělou plicní ventilaci, řekla mluvčí FN Gabriela Levorová. Nemocnice dnes otevřela další oddělení specializované na pacienty s prokázanou nemocí covid-19, kteří potřebují hospitalizaci.

  • Zákaz výuky na VŠ neplatí pro praxi, zkoušení a laboratorní práci

    Zákaz přítomnosti studentů na pražských vysokých školách, který je platný od pondělí 21. září do 31. října, se podle nařízení hygieniků nevztahuje na zkoušení do 10 lidí, laboratorní, experimentální a uměleckou práci do 15 lidí a praktickou výuku. Možné jsou také individuální konzultace a návštěvy studoven a knihoven.

  • Stát by lidem na kurzarbeitu platil 70 procent čistého

    Stát by měl lidem na kurzarbeitu platit 70 procent čistého, ale nejvýš celostátní průměrnou mzdu. Vláda by umožnila využití zkrácené práce se státní podporou při vážném ohrožení ekonomiky, epidemii, kyberútoku či přírodní pohromě. Nastavení by kabinet upravil v nařízení. Zaměstnavatelé by hradili sociální odvody z odměny za odpracovaný čas i z příspěvku od státu. Vyplývá to z posledního návrhu zákona s pravidly kurzarbeitu, který na webu zveřejnila vláda. O novele jednala už čtyřikrát. Zatím není jasné, kdy normu schválí.

  • Odboráři: V červených okresech by se mělo přejít na on-line výuku

    Školští odboráři dnes vyzvali zástupce vlády a hygieniků, aby v regionech s nejvyšším rizikem nákazy covidem-19 rozhodli o uzavření škol a přechodu na distanční vzdělávání. Při výuce v rouškách jsou podle nich děti nesoustředěné a neukázněné. Roušky ve výuce se nosí ve školách kvůli zhoršující se epidemické situaci ode dneška v celé ČR. Výjimkou je první stupeň základních škol, hodiny tělocviku, zpěv či hra na dechové nástroje. Epidemií nejhůře postiženým regionem v ČR je Praha. Podle primátora hlavního města Zdeňka Hřiba se proto přesune na mapě regionů podle rizika nákazy do červené barvy, kterou zatím žádný okres nemá.

  • Nemocnice mají zásoby roušek na měsíce

    Nemocnice mají zásoby roušek a respirátorů na dva až šest měsíců. Každý měsíc jich spotřebují většinou desetitisíce. Fakultní nemocnice (FN) v Motole, která je největší v ČR, roušek spotřebuje denně 5000 kusů. Epidemie koronaviru ochranné prostředky prodražila, ceny stále nejsou na částkách před epidemií. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pražskými nemocnicemi. Nemocnice se začaly předzásobovat ochrannými prostředky již začátkem roku, od 18. března pak bylo zakrytí úst povinné pro každého člověka všude mimo domácnost. V dalších měsících se povinnost zmírňovala, v září zase míst, kde je nutné mít roušku, přibývá.

  • Piráti chtějí rychlé kurzy pro zaškolení lidí na trasování

    Rychlé kurzy pro zaškolení lidí na trasování kontaktů nakažených koronavirem, zvýšení povinných rozestupů na akcích v rizikových regionech nebo preventivní testování zaměstnanců sociálních zařízení patří mezi návrhy Pirátů na řešení koronavirové pandemie. „Jde o to masivně a velmi rychle zainvestovat do nárůstu testovací a trasovací sítě, aby nárůst rostl geometrickou řadou úměrně počtu nakažených,“ řekla první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Strana též navrhuje celorepublikový program rychlokurzů pro zaškolení nových osob způsobilých pro trasování, podle Richterové by se mohli zapojit nezaměstnaní, dobrovolní hasiči nebo studenti vysokých škol. Zároveň Piráti chtějí zapojit do testování například lékárny nebo málo využité hotely.

  • Soud v Praze chyboval, když v červnu zamítl žalobu na roušky

    Městský soud v Praze chyboval, když v červnu odmítl návrh advokáta Adama Černého, který se domáhal zrušení opatření Ministerstva zdravotnictví o povinném nošení roušek. Ministerstvo krátce před tím nahradilo napadené opatření jiným a soud Černému nepovolil, aby svůj návrh přesměroval proti novému předpisu. Podle Nejvyššího správního soudu (NSS) se soud měl návrhem zabývat, protože kvůli neustálým změnám by jinak nebylo možné dosáhnout soudního přezkoumání žádného opatření.

    Více v následujícím článku

  • O víkendu se v Praze otevřou tři nová testovací místa

  • Pošta již doručila roušky pro seniory na všechny adresy

    Doručovatelé České pošty již roznesli všem téměř třem milionům lidí starších 60 let do schránek zásilky s rouškami a respirátorem. Dnes ve čtvrtém dni doručili roušky na zbývající asi pětinu adres. „Pokud obyvatelé starší 60 let nenašli z jakéhokoliv důvodu zásilku ve své schránce, mají možnost v příštím týdnu navštívit jakoukoliv pobočku, kde jim bude vydána náhradní zásilka,“ řekl Ivo Vysoudil z tiskového oddělení.

  • Ve Středočeském kraji bude povinné nosit roušku i na akcích venku

    V celém Středočeském kraji bude od pondělí povinné nosit roušku i na hromadných venkovních akcích, kde bude ve stejný čas více než 100 lidí. Nařízení se týká akcí, jako jsou slavnosti, divadelní a filmová představení, sportovní a jiná shromáždění, a trhů, rozhodli dnes středočeští hygienici. Ve Středočeském kraji je nyní ve druhém stupni rizika většina okresů. V prvním, nižším stupni rizika, jsou Benešov, Kutná Hora, Rakovník.

  • Od pondělí jsou v Praze roušky nad 100 lidí povinné i venku

    Od pondělí budou v Praze povinné roušky na venkovních akcích nad 100 lidí. Vyplývá to z nařízení, které na webu zveřejnila Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Výjimku budou mít děti do dvou let, lidé s poruchou intelektu, herci, hudebníci, moderátoři a sportovci při tréninku či zápase. Chystané opatření oznámila ve čtvrtek ředitelka stanice Zdeňka Jágrová na jednání pražského zastupitelstva. „U hromadných akcí s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob konaných ve venkovních prostorech sehrává roli (…) také předpoklad, že návštěvníci mohou být z různých regionů, případně i ze zahraničí, a zvyšuje se tak pravděpodobnost přenosu a dalšího šíření nákazy daleko za hranice místa konání akce,“ uvedli v opatření hygienici.

Reklama

Hlavní zprávy