Hlavní obsah

Za dobrým šéfem půjdou lidi i do pekla, říká Bubeník

Rozhovor s headhunterem Janem Bubeníkem z Bubenik PartnersVideo: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Na trhu s manažery se chystají velké pohyby. Úspěšné projekty jako Rohlík draftují jako o život. Zdecimované firmy čeká rozhodnutí, koho se zbavit. Zatím ho odkládají. „Pokud nezačnou teď, prohrají,“ říká headhunter Jan Bubeník.

Článek

„Státní subvence pomáhají prodloužit agónii firmám, které by v přírodní selekci nepřežily. Až je odpojí od umělé výživy, tak to půjde rychle. A některé podniky se zbavují přebytečného tuku už dneska,“ říká zakladatel headhunterské firmy Bubenik Partners v rozhovoru, který najdete ve videu.

Dinosauři versus rychlé lodě

Home Credit se do snižování nákladů pustil s velkou razancí už během jarní vlny pandemie. Po jeho talentových manažerech skočil online prodejce potravin Rohlík. „Erich Čomor byl rozčarovaný ze čtvrt století práce v bankovnictví, ze zkostnatělé regulace. A s velkou chutí naskočil do špičkové rychlé lodě, která umí dobývat teritoria, která patřila dinosaurům,“ popisuje přestup nového šéfa německé divize Rohlíku Bubeník.

Na roztrhání je Zásilkovna.cz. Postavila novou distribuční halu a bude potřebovat seniorní lídry. „Majitelka Simona Kijonková má tolik práce, že se k tomu ani nedostala. Oslovila mě s žádostí si o tom povídat,“ tvrdí Jan Bubeník.

Krizový šéf nemusí být pes

Provést firmu krizí není práce pro každého. Klíčová je odvaha postavit se změnám čelem a vysvětlit je: „I na základě nedokonalých informací musíte říct, jakým způsobem se firma přizpůsobí tomu, co se kolem děje. Pokud vás to moc stresuje, musíte přenechat své místo tomu, kdo se toho nebojí.“

Podle Jana Bubeníka nemusí být krizový šéf vždycky pes. „Můžete mít člověka, který i krizi zvládne laskavě. S důvěrou, kterou si vytvořil, ho lidi budou následovat i do pekla. Za lidmi, kteří křičí a práskají bičem, v podobných chvílích lidé nejdou. Potřebují od šéfa spíš vysvětlit, proč se mají na chvíli uskromnit.“

Doba homeofficová taky nevyhovuje každému manažerovi. Po první vlně výzkumy ukázaly, že lidé od žehlicího prkna místo stolu pracovali lépe, než management předpokládal, připomíná Jan Bubeník: „Starší generace lidí těsně před důchodem má mentální problém s důvěrou vůči lidem, které nevidí.“

Čas zkusit něco nového

Místo teď v tuzemsku hledá až o pětinu více lidí než loni. Řada z nich řeší, zda zůstat v neperspektivním oboru, kterému se třeba věnují už 20 let, nebo zkusit něco nového. Jan Bubeník pomáhal mnohým, kteří stáli na profesní křižovatce. „Buďte upřímní sami k sobě a dělejte to, co je vaše vášeň,“ radí.

Lidé mají podle něj spojit to, co mají rádi, s tím, po čem je poptávka. „Díky trendům v demografii můžou jít do zdravotnického sektoru nebo sektoru sociálních služeb, kde jsou i starší lidé s penězi a časem. Proč by člověk ze špičkové restaurace nemohl dělat kurzy vaření pro bohaté důchodce z domovů seniorů?“

V minulé krizi po roce 2008 přišlo masové propouštění regionálních manažerů. „Protože se nudili a připadali si doma nevyužití, naordinovali jsme jim pracovní terapii v neziskovém sektoru, který o jejich manažerskou kompetenci velice stál,“ vypráví Jan Bubeník. Několik z nich tam zůstalo natrvalo. „Říkali, vy jste mi zachránil život. Ne, vy jste si ho zachránil sám, říkal jsem jim. Tím, že jste vystoupil z toho krysího závodu,“ vzpomíná headhunter.

Tipy na ministry nedáváme

Na jednoho z někdejších studentských vůdců sametové revoluce a porevolučního poslance se čas od času obrátí i politici.

„Občas někdo zavolá, že by potřeboval expertní radu. Od zdravotnictví po ochranu dat. Chtějí identifikovat člověka na danou problematiku,“ vysvětluje. Pro zesnulého předsedu senátorů Jaroslava Kuberu Bubenik Partners vybrali novou kancléřku Senátu. A je tam dodnes i pod novým předsedou.

Tipy na ministry prý ale nedává. Premiér Andrej Babiš má nouzi o kvalitní kandidáty na veřejné funkce. Karel Havlíček zastává hned dva resorty, na postu šéfa zdravotnictví se vystřídali na podzim tři lidé. Na Jana Bubeníka se ale Babiš před lety obrátil s jinou nabídkou spolupráce. „Zda bych nezvážil kandidaturu na primátora Prahy. To pro mě nepřipadalo v úvahu, mám dvě malé děti,“ vzpomíná Bubeník.

Reklama

Doporučované