Hlavní obsah

Za dotační podvod v Chrudimi padly podmínky. Firmu Metrostav soud osvobodil

V Hradci Králové znovu padly tresty za pokus o dotační podvod při rekonstrukci chrudimského hotelu Bohemia.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Za pokus o dotační podvod při rekonstrukci chrudimského hotelu Bohemia padly podmíněné a finanční tresty. Sedm obžalovaných a dvě firmy podle obžaloby způsobili skoro milionovou škodu, původní záměr však byl podle obžaloby mnohem vyšší. Rozsudek není pravomocný.

Článek

Podmíněné tresty v délce 26 až 30 měsíců a dva finanční tresty ve výši 300 tisíc korun padly u Krajského soudu v Hradci Králové. Ten od loňského října znovu projednával případ pokusu o dotační podvod při rekonstrukci hotelu Bohemia v Chrudimi.

Obžalovaní lidé i obžalované firmy dostali tresty už v květnu 2017, případ však loni zrušil Vrchní soud a vrátil ho znovu do Hradce Králové.

Na lavicích obžalovaných se ocitly firmy Homa holding, Cettus a stavební společnost Metrostav a jejich zaměstnanci, kteří se podle obžaloby od roku 2012 pokusili získat devět milionů korun tak, že fakturovali stavební práce, které neprovedli.

Prokázána však byla jen škoda ve výši 900 tisíc korun, i proto soud rozhodl o podmíněných trestech. Firmu Metrostav nakonec – stejně jako v případě prvního verdiktu – soud znovu osvobodil, neboť jí jako právnické osobě se žádný čin prokázat nepodařilo. Odsouzeni byli jen její oblastní ředitel Jiří Mottl a odpovědný stavbyvedoucí David Hlaváč, kteří skončili s tresty 2,5 roku a 2 roky a 4 měsíce.

„Systém odpovědnosti právnických osob byl u Metrostavu nastaven na maximum, co se po právnické osobě takového rozměru dá požadovat. Ukázalo se, že ani to v některých případech nemusí stačit. Aby se tomu předešlo, za každým zaměstnancem by musel stát jeden člověk, který ho kontroloval,“ odůvodnil předseda senátu Petr Mráka zproštění Metrostavu obžaloby.

Téměř všichni odsouzení se proti rozsudku odvolali nebo si ponechali lhůtu na odvolání. Přímo v soudní síni se odvolal i státní zástupce Zdeněk Matula, kterému tresty přijdou velice nízké.

„Se dvěma zprošťujícími výroky nesouhlasím. U ostatních se zásadně neztotožňuji s vyčíslením škody. Podle obžaloby je násobně vyšší, tudíž měly být i vyšší právní kvalifikace a tomu odpovídající tresty. Žádali jsme tresty na spodní hranici, což je pět let,“ uvedl.

Jak už bylo zmíněno, soud vzal za prokázanou škodu ve výši kolem 900 tisíc korun, podle obžaloby však měla být devět až 12 milionů.

Při projednávání, které začalo koncem loňského října, soud nařídil přehrát odposlechy obžalovaných.

Z nich vyplynulo, jakým způsobem se domlouvali na fingovaných stavebních pracích. Škoda podle obžaloby vznikla například nedodáním takzvaných trubkových mikropilotů. V hotelu Bohemia však vznikl pouze testovací mikropilot, který jeden z obžalovaných nafotil a dodal ho ke stavební dokumentaci, další obžalovaný pak zfalšoval i stavební deník. Argument, že vše se mělo po ukončení stavby vyřešit, soudce odmítl s tím, že v tom případě by nebyly potřeba takové „zastírací manévry“, jaké obžalovaní prováděli.

Rekonstrukce hotelu Bohemia měla stát 74 milionů korun, z čehož 43 milionů mělo být poskytnuto z dotací. Obžalovaní se i proto dopustili nejen pokusu o trestný čin dotačního podvodu, ale také pokusu o trestný čin poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Rekonstrukce hotelu začala v roce 2012, o rok později se však práce zastavily. Od té doby hotel a jeho prostranství nedaleko centra Chrudimi chátrá. Firma Homa holding, která byla investorem původní stavby, hotel prodala jiné firmě. Na případ pokusu o podvod se přišlo v souvislosti s odposlechy kvůli podobnému případu při rekonstrukci hřebčína v Kladrubech nad Labem.

Reklama

Doporučované