Hlavní obsah

Za drahé maso může zrušení vepřína v Letech, tvrdí šéf KSČM Filip

Zrušit v Letech vepřín byl zločin. Klesá kvůli tomu produkce vepřového, říká předseda KSČM Vojtěch Filip.

Předseda KSČM Vojtěch Filip na svém twitterovém účtu označil odkup bývalého koncentračního tábora v Letech za zločin. Obvinil tak bývalou Sobotkovu vládu ze snížení produkce českého vepřového. Ta se ale podle informací Českého statistického úřadu letos zvýšila.

Článek

Zprávy o rostoucích cenách vepřového z posledních dnů nadzvedly předsedu KSČM a místopředsedu Sněmovny Vojtěcha Filipa natolik, že se k nim vyjádřil ve veřejném prostoru internetu. A rovnou označil i viníka zdražování.

„Připomínám všem, kteří se rozčilují nad stále zvyšující se cenou vepřového masa, že vláda ČR vedená B. Sobotkou vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy a uzavřela ho bez náhrady, a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 % naší spotřeby, to byl zločin,“ napsal ve středu Vojtěch Filip na svůj oficiální účet na Twitteru.

Nezmínil se ale, že na místě, kde stával nyní už bývalý vepřín, fungoval od srpna 1940 kárný pracovní tábor, který se posléze změnil na sběrný tábor a v létě 1942 v tzv. cikánský tábor.

Historici uvádějí, tímto táborem prošlo asi 1 300 osob. Samotný tábor nebyl vyhlazovací, lidé z něj ovšem byli deportováni do Osvětimi. A přímo v Letech zahynulo kvůli katastrofálním životním podmínkám nejméně 326 osob, většina na tyfovou epidemii.

Velkokapacitní vepřín tu postavili za komunismu – v roce 1974.

Vepřín nezasahoval do místa tábora

„Jaký koncentrační tábor? Byla jste tam někdy?“ reagoval Vojtěch Filip na dotaz Seznamu, jak produkce vepřového masa souvisí s koncentračním táborem pro Romy, který na místě byl. „Já na místo jezdím, je to můj volební obvod a to pietní místo je velmi pěkné. Ale že by to zasahovalo do místa toho tábora, to opravdu ne, podívejte se na mapu,“ řekl k umístění bývalého vepřína.

Odkoupení tábora státem považuje předseda KSČM za velmi špatné politické rozhodnutí, které ovlivnilo daňové poplatníky.

Filip navíc zveřejnil tweet jen pár dní po výročí největšího vyvraždění osvětimských Romů, které si připomněla spousta evropských zemí včetně Česka. V noci z 2. na 3. srpna 1944 tam nacisté zabili 2 897 Romů ze 14 zemí.

„Já píšu o ceně masa v České republice. Nemám pocit, že by tweet byl za hranou. Můj dědeček byl partyzán proti fašistům, byl pronásledován. Opravdu si myslím, že mám pravdu. Vláda v této věci postrádala legitimitu od občanů,“ vysvětlil Filip.

Za tweet nevidí důvod se omlouvat. „Proč bych se omlouval za svá slova, která mluví o tom, že někdo utratil půl miliardy a chce utratit další peníze z veřejných prostředků a že zlikvidujeme výrobní podnik,“ řekl Seznamu. Pietu místa uznává, ale likvidace vepřína mu vadí.

Ministerstvo vnitra se o odkupu vepřína dohodlo na podzim roku 2017. K dispozici ho mělo od března následujícího roku. Teď se čeká na vypsání architektonické soutěže na stavbu památníku.

„V současné době probíhá archeologický průzkum KP Lety a areálu uvnitř bývalého vepřína. Poznatky z tohoto průzkumu jsou klíčové pro upřesnění zadání krajinářsko-architektonické soutěže. Samotná krajinářsko-architektonická soutěž tak bude vyhlášena do konce září,“ řekla Seznamu mluvčí Ministerstva kultury Martha Häckl.

Produkce vepřového roste

„Kvůli likvidaci bez náhrady jsme pod třetinou vlastní spotřeby – přitom Československo a Česká republika byly v devadesátých letech soběstačné ve výrobě vepřového masa. My jsme si snížili pod 30 % výrobu, všechno kromě toho musíme dovážet,“ okomentoval produkci vepřového masa v Česku. Ta ale podle statistik Českého statistického úřadu roste. Podle údajů z konce letošního července produkce vepřového stoupla v druhém čtvrtletí meziročně o procento na 53 607 tun. A podle odhadu ministerstva zemědělství dále poroste.

„Důvodem je vysoká poptávka Číny po této komoditě spojená s výskytem afrického moru prasat. Výpadek v produkci vepřového masa řeší tato asijská země dovozem mimo jiné ze států Evropské unie,“ řekl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý ČTK.

Vojtěch Filip není první politik, který se vyjadřuje na adresu tábora v Letech. V roce 2018 ho poslanec SPD Miloslav Rozner označil za „neexistující pseudokoncentrák“. Za tento výrok ho chtěla stíhat policie, ale Sněmovna poslance ke stíhání letos v březnu nevydala. Šéf SPD Tomio Okamura zase v minulosti zpochybňoval, že byl tábor v Letech hlídaný a oplocený.

Související témata:

Doporučované