Hlavní obsah

Za důstojnost by se nemělo bojovat bez kalhotek, říká Barbara Nesvadbová

Ráno na Gauči navštívily k příležitosti MDŽ dvě ženy – Lucie Mádlová a Barbara Nesvadbová.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

K příležitosti Mezinárodního dne žen byly hostem Rána na gauči Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, a Barbara Nesvadbová, ambasadorka rovnosti mužů a žen.

Článek

Mezinárodní den žen připadá na 8. března. V tento den v roce 1908 uspořádaly newyorské švadleny demonstraci za postavení žen ve společnosti a za jejich volební právo. Mylně proto mají někteří spojen tento svátek jen s komunistickým režimem, který nám připomínají rudé karafiáty.

I dnes rovnoprávnost žen a mužů ve společnosti rezonuje, zvláště pak, když přijde řeč na platové ohodnocení. „Muži jsou opravdu placeni více než ženy. Hovoří pro to několik čísel. Muži mají v Evropské unii větší plat průměrně o 16 procent. V České republice dělá rozdíl 22 procent za stejnou práci na stejné pozici,“ popisuje genderové rozdíly v pracovním prostředí Lucie Mádlová. „Extrémní je, že jsme na tom po Estonsku nejhůř v celé Evropské unii,“ dodává Barbara Nesvadbová. Obě se pak shodují, že absurdní je přímá úměra – čím vyšší vzdělání ženy, tím větší platový rozdíl oproti mužům na stejné pozici. Za posledních dvacet let se navíc situace vůbec nezměnila.

Radek Hrdina tentokrát tematicky navštívil švadlenu a její salon.

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Kamila Bejlková

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované