Hlavní obsah

Za dveřmi unikátního sálu. Tady klíčí naděje pro pacienty se vzácnými chorobami střev

Až do střev. Nahlédněte do výzkumného centra s miliardářem v zádech.Video: Adam Junek

 

Reklama

Podívejte se s naší kamerou za zdi unikátní kliniky se silným investorem v zádech specializující se na Crohnovu nemoc.

Článek

„Je to otázka času, než budeme schopni zcela vyléčit chronická zánětlivá onemocnění střev, ale v této chvíli nejsme zatím schopni určit příčiny chorob, jako je Crohnova nemoc. A tak se musíme soustředit na preparáty, které pomáhají pacientům žít normální život,“ říká profesor Milan Lukáš, přední český expert na střevní záněty.

Právě on vede klinické a výzkumné centrum na klinice Iscare v pražských Holešovicích, které se zaměřuje na biologickou léčbu pacientů s těmito vzácnými chorobami střev. A podílí se i na klinických studiích, jež nové preparáty testují.

„Aktuálně je minimálně pět až sedm nadějných preparátů, které by mohly být v dohledné době, řekněme dva až čtyři roky, postupně zaváděny do klinické praxe a v tom je velká naděje,“ popisuje Lukáš.

I díky práci jeho centra se v posledních čtyřech letech podařilo více než zdvojnásobit počet pacientů, kteří dosáhnou na drahou biologickou léčbu. „Díky přesnější diagnostice a přípravě léčby tak říkajíc na míru pro každého pacienta se podařilo náklady snížit o zhruba padesát procent. A tak je dnes proléčenost biologickou léčbou v Česku asi 15 procent. I tak je to ale ve srovnání se západní Evropou zhruba poloviční číslo,“ vypráví v unikátním endoskopickém sále, kterým klinika disponuje.

Na drahé vybavení dosáhne mimo jiné proto, že patří pod křídla společnosti Hartenberg Capital. To je společnost, přes niž do zdravotnictví investuje koncern SynBiol. Tedy koncern, který si spolu s Agrofertem na počátku tohoto roku „odložil“ do svěřenských fondů šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Na to, jak to vypadá v „miliardářské“ klinice, se podívejte nahoře v reportáži ze série, v níž Seznam Zprávy mapují unikátní zdravotnické projekty nejbohatších Čechů.

Připomeňte si první díl série: Jak to vypadá v superčisté laboratoři, kde zabíjejí rakovinu.

Reklama

Doporučované