Hlavní obsah

Za dvojnásobnou vraždu Tempela odsoudili na doživotí. Teď ho pouští na svobodu

Foto: ČTK

Štrasburk označil kauzu Roberta Tempela za selhání české justice.

Reklama

aktualizováno •

Robert Tempel strávil ve vězení přes dvacet let. Jeho případem se zabýval i Evropský soud pro lidská práva. Už zítra by se ale mohl díky rozhodnutí Ústavního soudu dostat na svobodu.

Článek

O případu Roberta Tempela, který si za mřížemi původně odpykával souhrnný doživotní trest za dvojnásobnou vraždu a dvě loupeže, dnes rozhodoval Ústavní soud. Došel k závěru, že muž ze Sokolova má být bezodkladně propuštěn. „Další výkon trestu by byl protiústavní,“ uvedl soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

O tom, kdy přesně bude Tempel propuštěn, není ale informován ani jeho advokát Jakub Kříž. „Okresní soud v Sokolově musí ještě vydat příkaz k jeho propuštění. Informace, které od nich zatím mám, jsou dost strohé a nekonkrétní. Doufám, že snad zítra by se mohl můj klient dočkat. Když jsem s ním dnes mluvil, bylo znát, že už se těší domů,“ řekl.

Původní doživotní trest zrušil Templovi letos v červenci Ústavní soud. Významnou roli v tom sehrál i Evropský soud pro lidská práva, který se Tempela zastal a na jehož popud se začal soud případem zabývat.

I po zrušení doživotí zůstával ale muž dál ve vězení. Podle Okresního soudu v Sokolově si měl totiž odsedět ještě 457 dní za starou loupež. S tím nesouhlasil, a tak se rozhodl podat stížnost k Ústavnímu soudu. Ten mu dal dnes za pravdu. „Došli jsme k závěru, že dosavadní vykonaná část trestu doživotního v sobě kompenzuje všechny předešlé tresty,“ řekl Fenyk.

Podle Kříže není vyloučené, že Templ bude žádat po státu peněžité odškodnění. „Žádné oficiální kroky jsme zatím nepodnikli. Minulý týden mi ale klient naznačoval, že za nezákonně strávenou dobu ve vězení kompenzaci požadovat bude.“

Ve Štrasburku označili případ za selhání české justice

Za vraždu dvou mužů byl Tempel obžalován už v roce 2003. Jednoho údajně zastřelil, druhého ubil. Obžalovaný celou dobu vinu popíral a tvrdil, že vraždy spáchal Lubomír Václav, který v kauze figuroval jako klíčový svědek obžaloby. Na stranu Tempela se postavil Evropský soud pro lidská práva. Ten se ovšem nezabýval tím, zda Tempel muže skutečně zavraždil, ale porušováním jeho práv na spravedlivý proces českými soudy.

Nejzásadnějším problém byl podle štrasburského soudu ten, že Vrchní soud v Praze nepřijímal hodnocení věrohodnosti klíčového svědka. Soud pak opakovaně rušil zprošťující rozsudky Krajského soudu v Plzni. Další bod, který Evropský soud pro lidská práva kritizoval, byl ten, že trestní řízení trvalo přes deset let.

„Soud jednal podle představy, že pan Tempel je viníkem, aniž by proto měl dostatek důkazů. Této své představě přizpůsobovalo vedení řízení,“ komentoval Kříž. Právě pro nedostatek důkazů bylo nakonec Tempelovo doživotí zrušeno.

Reklama

Doporučované