Hlavní obsah

Za havárii jaderné elektrárny Fukušima je zodpovědný její provozovatel i japonská vláda

Japonská vláda a provozovatel jaderné elektrárny Fukušima musí poškozeným zaplatit odškodnění.

 

Reklama

Japonský soud dnes rozhodl, že provozovatel jaderné elektrárny Fukušima, firma TEPCO, a japonská vláda musejí zaplatit 500 milionů jenů, tedy přes 97 milionů korun. Peníze půjdou tisícům lidí, které postihla havárie elektrárny při zemětřesení a přívalové vlně tsunami v roce 2011.

Článek

Okresní soud v prefektuře Fukušima dospěl k názoru, že vláda a společnost TEPCO neposílily bezpečnostní opatření v elektrárně, přestože již od roku 2002 věděly o možném riziku vlny tsunami v regionu.

Žalobu, kterou řešil dnes soud, v roce 2015 podalo 3800 lidí, převážně bývalých obyvatel oblasti, kde se jaderná elektrárna nachází. Požadovali odškodné za to, že přišli o obživu. Podle tiskových agentur se jednalo o největší hromadnou žalobu osob poznamenaných jaderným neštěstím.

K japonským soudům bylo od jaderné katastrofy z roku 2011 podáno asi 30 podobných žalob, jimiž požadovalo kompenzace na 12 tisíc lidí. Úterní verdikt je už druhý, který připsal odpovědnost za neštěstí také japonské vládě. První rozsudek, který viní z katastrofy kromě provozovatele elektrárny také vládu v Tokiu, vynesl v březnu soud v Maebaši.

Zemětřesení o síle devíti stupňů a následná přívalová vlna připravily 11. března 2011 v Japonsku o život téměř 19 tisíc lidí a způsobily největší nukleární neštěstí ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Přírodní katastrofa vyřadila ve Fukušimě z provozu chladicí systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice. Únik radiace ve Fukušimě si vyžádal evakuaci asi 160 tisíc osob.

Reklama

Doporučované