Hlavní obsah

Za jeden byt v Praze můžete mít deset v Ústí. Nová data o tom, jak drahé bydlení je v Česku

Ilustrační foto.

Reklama

Průměrná prodejní cena bytů v Česku opět stoupla. Byty zdražily o desetinu na 60 700 korun za metr čtvereční.

Článek

Z vlastního bydlení se v mnoha českých i moravských městech stalo nedostupné zboží a za poslední rok ještě o desetinu podražilo.

Nejdražší byty jsou k mání v centru Prahy (přes 150 tisíc korun za metr čtvereční), nad 100 tisíc korun se cena za metr čtvereční bytu dostala už jen v Praze 1 (111 tisíc). Proti tomu je bydlení v Ústí nad Labem za hubičku – tady se byty dostaly na 17 tisíc korun za metr.

Rozdíl mezi centrem Prahy a Ústím, dvěma realitními extrémy, ještě lépe vynikne, když se vysloví celková cena za průměrně velký byt. Zatímco v centru hlavního města dáte za třípokojový byt bezmála deset milionů korun, na severu Čech vás stejná metráž přijde na 1,1 milionu korun. Jinak řečeno: za deset bytů v Ústí jeden v Praze.

Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte, která prostřednictvím portálu cenovamapa.org zpracovává informace o prodejních cenách z kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí.

Ceny bytů v Praze a krajských městech ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o deset procent, a zdražovaly tak zhruba stejně rychle jako před rokem.

Ačkoliv Praha se – pokud jde o vlastní bydlení – stává už nedostupnou i pro slušně vydělávající zájemce o byt, relativně nejvíc zdražily byty v Českých Budějovicích – více než o pětinu, zatímco v Praze „jen“ o 17,3 procenta.

Anketa

Jak bydlíte?
Vlastní bydlení (byt, dům)
65,8 %
V nájmu a platím nájemné
27,9 %
U příbuzných nebo známých, neplatím nájemné
6,3 %
Celkem hlasovalo 29896 čtenářů.

Deloitte sleduje ceny prodaných bytů v krajských městech. Ve Středočeském kraji, které své krajské sídlo nemá, vychází z průměru za Benešov, Beroun, Kladno, Mladou Boleslav a okresy Praha-východ a Praha-západ.

V letošním druhém čtvrtletí se v developerských projektech, cihlových i panelových domech prodalo 6 464 bytů za 24,6 miliardy korun. Hodnota se meziročně zvýšila o 9,3 procenta, počet klesl o 1,1 procenta. Na developerské projekty připadala zhruba polovina celkového objemu, bytům v cihlových domech patřila čtvrtina a na panelové domy připadalo 23,6 procenta.

Na celkovém objemu prodejů se zhruba ze tří pětin podílela Praha. Následovaly Brno (10,2 procenta), Plzeň (4,4 procenta), Olomouc (3,3 procenta) a Hradec Králové (2,9 procenta).

Reklama

Související témata:

Doporučované