Hlavní obsah

Za jediný den v Saúdské Arábii popravili 37 lidí. Za celý loňský rok 184

Foto: Wikimedia Commons

Korunní princ Mohamed bin Salmán, následník saúdského trůnu.

Reklama

Saúdská Arábie je dlouhodobě kritizována za potlačování lidských práv, umlčování kritiků nebo perzekuce žen. Vládní špičky měly navíc v roce 2018 iniciovat vraždu novináře Džamála Chášukdžího.

Článek

Během roku 2019 nechala saúdskoarabská vláda popravit v zemi 184 lidí. Statistiku přinesla v pondělí britská lidskoprávní organizace Reprieve. Podle ní jde o nejvyšší číslo od roku 2013, kdy organizace začala data shromažďovat.

Z celkového počtu popravených bylo 88 lidí saúdské národnosti, 90 dalších pocházelo ze zahraničí a u šesti osob se totožnost nepodařilo zjistit.

Saúdská vláda navíc popravila 37 lidí v jeden jediný den. Stalo se tak 23. dubna, uvádí Reprieve. V ten den byly popraveny také tři děti.

„Jedná se o další ponurý milník vlády Mohameda bin Salmána, korunního prince Saúdské Arábie. Královští vládci zjevně nabyli dojmu, že mohou beztrestně porušovat mezinárodní právo,“ uvedl v oficiálním prohlášení ředitel organizace Maya Foa.

Korunní princ se přitom v rozhovoru pro MBS v roce 2018 dušoval, že se snaží počet trestů smrti snížit. „Pokoušíme se minimalizovat počty trestů smrti. Věříme, že za takový rok, možná o trochu déle, budeme hotovi. Možná, že s tím neskončíme stoprocentně, ale rozhodně je velmi omezíme,“ uvedl bin Salmán pro MBS.

Katarská Al-Džazíra s odvoláním na organizaci Reprieve ale uvádí, že počet trestů smrti pod bin Salmánovou vládou narostl. Jen za 13 dní letošního roku už vláda popravila další čtyři lidi.

Saúdská Arábie je dlouhodobě kritizována za potlačování lidských práv, umlčování kritiků nebo perzekuce žen. Vládní špičky měly navíc v roce 2018 iniciovat vraždu novináře Džamála Chášukdžího.

„Chování země, která mučí a popravuje děti, má být definováno jako nenormální. Taková země by neměla hostit příští summit G20,“ sdělil Foa pro Al-Džazíru.

Saúdská Arábie se má letos stát první arabskou zemí, která bude prestižní setkání dvaceti nejvyspělejších ekonomik světa hostit.

Reklama

Doporučované