Hlavní obsah

Za jedno euro na letišti ve směnárně dostanete 19 korun, v kavárně 24

Honest Guide: Kde si vyměnit peníze na letišti v Praze?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na letišti v Praze je k dispozici víc než desítka směnáren. Jejich kurzy a poplatky jsou však velice nevýhodné ve srovnání s ostatními provozovnami. Rozdíl činí až 30 procent.

Článek

Letiště Praha nedávno prodloužilo smlouvy společnosti Global Travel. Jak informoval deník E15, kontrakt zní na 5 let za cenu 1,38 miliardy korun.

Tato síť směnáren přitom svým klientům na přepážkách nabízí – v porovnání s ostatními provozovateli na letišti – velice nevýhodné kurzy. Pokud si například ve směnárně vyměníte 100 euro na české peníze, dostanete 1987 korun. Pokud ovšem navštívíte letištní supermarket Billa a koupíte si například plněnou housku (20 korun) a zaplatíte v eurech, bude vám počítán kurz 25 korun za jedno euro. V případě směny 100 euro tak můžete ušetřit 500 korun.

Absurditu této situace ještě podtrhuje to, že pokud se turista zeptá na oficiálních informacích letiště, kde si má směnit peníze, personál mu poradí, ať to na letišti nedělá a raději se směnou počká do centra města.

Billa není směnárna

Management společnosti Interchange, která směnárny na letišti provozuje, argumentuje tím, že ostatní provozovatelé neprovozují směnárny a celé je to demagogie.

„Billa není směnárna. To je argument, nad kterým, když se člověk zamyslí, tak ho nemůže brát vážně. Natočí pak pan Rubeš reportáž o tom, že nejlevnější pivo na letišti je v Interchange? To je přece úplná demagogie, že nejlevnější směnárna na letišti je Billa,“ řekl v rozhovoru z minulého roku pro server Peníze.cz Marek Nácovský, country manager společnosti. Celý rozhovor naleznete zde.

Jak tedy na letišti směňovat peníze? Pusťte si úvodní video.

Reklama

Související témata:

Doporučované