Hlavní obsah

Za jedno zakašlání dítě domů nepošleme, uklidňují ředitelé rodiče

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Školy se prvního září opět zcela otevřou, sice s dezinfekcemi, ale bez roušek.

Reklama

Rodiče se obávají, že kvůli několika zakašláním nebo kýchnutím nepustí ředitelé děti do školy. Ti je ale uklidňují, že žádná přehnaně přísná opatření zavádět nebudou.

Článek

Školní rok se sice rozběhne už v úterý, ne všechny děti ale budou smět do školy přijít. Podzim je každoročně obdobím infekčních nemocí, a o pokašlávající žáky tak ze začátku prvního pololetí školního roku není nouze, nyní však s hrozbou možné druhé vlny koronavirové epidemie školy nemusí takové žáky na rozdíl od předchozích let do školy vůbec vpustit.

„Pokud dítě kýchne, můžeme rodiči říci: Maminko/tatínku, je nám líto, ale vezměte si dítě domů. Pokud rodič není, je ve škole marodka, kam se dítě pod dozorem zavře, a zavolají se rodiče, ať si pro něj přijedou. Nemocné dítě nemá ve škole co dělat a nejde pouze o koronavirus. To platí i například u chřipky,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Tím řadu rodičů vyděsil.

Sotva se totiž život začal vracet do alespoň trochu zajetých kolejí, bude muset zase minimálně jeden rodič školou povinného dítěte jít na ošetřovné nebo si vzít dovolenou a zůstat s ním doma.

Ředitelé škol však obavy uklidňují. Seznam Zprávy jich oslovily několik - jak ze základních škol, tak z gymnázií - a odpověď je taková, že pokud dítě párkrát zakašle nebo si ve třídě kýchne, ještě to neznamená, že se bude volat rodičům, aby si ho přijeli vyzvednout a do školy ho další den neposílali.

„Měl by zvítězit zdravý rozum. Rodiče se nesmí nechat splést různými silnými vyjádřeními, protože v manuálu pro školy není napsáno, že pokud dítě zakašle, nesmí do školy,“ uklidňuje rodiče ředitel víceletého Gymnázia Ústí nad Labem a místopředseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt.

Na jednu stranu to tak skutečně je, podle návodu, který pro ředitele připravilo Ministerstvo školství, mají ale školy povinnost předcházet vzniku a šíření infekčních nemocí, a to nejen covid-19. Zároveň je však zase nikdo nenutí zjišťovat u jednotlivých žáků a studentů příznaky infekčního onemocnění.

„V případě patrných příznaků infekčního onemocnění informuje každopádně škola zákonného zástupce, respektive zletilého žáka nebo studenta o tom, že má telefonicky kontaktovat praktického lékaře, a ten rozhodne o dalším postupu,“ dodává k informacím v manuálu mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Každý ředitel tak musí balancovat mezi přehnaně opatrným přístupem a opačně rizikem, že se ve škole koronavirus objeví, nebo dokonce rozšíří. Ale opět - bránit šíření infekčních nemocí ve škole museli ředitelé podle zákona o ochraně veřejného zdraví už před epidemií koronaviru, takže to pro ně není nic nového.

„My s tím nemáme vůbec žádný problém, protože ten postup popsaný v manuálu je úplně stejný jako v případě jakékoliv jiné nemoci. Pro nás se tak s prvním září nic nemění vyjma toho, že dítěti s podezřením na nějakou nemoc dáme roušku. Naši kantoři jsou ale také mámy a tátové od rodin nebo mladí lidé, kteří mají zkušenosti, takže poznají, jestli je dítě nemocné, nebo si jen tak párkrát odkašle nebo kýchne,“ neobává se žádných problémů se začátkem roku ředitelka ZŠ v Lužci nad Vltavou Pavla Kopeluková.

Jedinou novou povinností pro školy podle manuálu tedy je upozornit rodiče očividně nemocného žáka, aby navštívili lékaře. To je ale postup, který ředitelé a učitelé samozřejmě volili i v době před koronavirem.

„Málokteří rodiče pošlou za současné situace dítě se silnou rýmou nebo kašlem do školy. Spíš půjde o to, když se mu udělá špatně až ve škole. My ale žádnou hysterii rozhodně vyvolávat nebudeme,“ říká ředitelka pražské Základní školy T. G. Masaryka Jindřiška Kulišová s tím, že důležité bude, aby se všichni na podzim chovali k sobě ohleduplně a zodpovědně.

Problémem pro ředitele nejsou ani chronické potíže některých dětí, třeba alergie nebo neustávající kašel. Školy v tomto volí akorát různý postup. Některé budou od rodičů požadovat potvrzení od lékaře, zvlášť ty menší mají ale velmi dobrý přehled o zdravotních komplikacích svých žáků, takže žádné dodatečné informace požadovat nebudou.

„Připravujeme takový interní dokument, ve kterém se pokusíme od rodičů zjistit, které dítě je chronicky nemocné nebo alergické, abychom se tím nenechali vystrašit. Ale sám jsem apeloval na učitele, ať neblázní a v každém kýchnutí nevidí hned koronavirus,“ vysvětluje postup ZŠ Janáčkovo náměstí v Krnově její ředitel Karel Handlíř.

Oslovení ředitelé se tak snaží žáky a rodiče hlavně uklidnit, že nový školní rok odstartuje jako každý jiný.

„My se jen těšíme na děti a ničeho se nebojíme,“ dodává ředitelka Kopeluková.

Reklama

Doporučované