Hlavní obsah

Za jiný názor se chodí na kobereček. Jak se bojuje o moc v Babišově ANO

Foto: vlada.cz

Brněnské hnutí ANO se stále pere s důsledky úplatkářské kauzy Stoka. Andrej Babiš je na citlivou kauzu alergický.

Reklama

Místostarosta Brna-sever David Aleš v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje poměry v brněnském hnutí ANO, které se těžce vypořádává s úplatkářskou kauzou bývalých členů.

Článek

Brněnské hnutí ANO se dál utápí v kauze Stoka, která se točí okolo bývalého vlivného člena Jiřího Švachuly. Bývalý místostarosta Brna-střed čelí obžalobě z ovlivňování veřejných zakázek. Ve spise figurují jména dalších vlivných politiků hnutí.

Brněnská organizace dostala od předsednictva v čele s premiérem Andrejem Babišem za úkol „očistu“. Mimochodem šéf hnutí dle informací Seznamu vždy běsní, když se o kauze ve straně jedná. Podle místostarosty Brna-sever Davida Aleše (ANO) si to krajské vedení vyložilo po svém - jako možnost zbavit se nepohodlných kolegů. „Ve světle posledních kroků se to jeví spíš jako boj o moc a ne jako boj o hnutí,“ říká Aleš v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Dvě stovky brněnských členů se rozdělily do dvou podobně velkých táborů. Aleš reprezentuje křídlo kritické vůči současnému vedení. Nelíbí se mu, jak se lídr do krajských voleb Petr Vokřál či krajská šéfka Taťána Malá vypořádávají s názorovými oponenty.

V úterý neuspěl v tajné volbě na post brněnského místopředsedy ANO.

Poměrem 11 ku 8 hlasům uspěl René Černý, kterého podporovalo vedení buňky. Jak hlasování s odstupem hodnotíte?

Nesnažím se do toho vkládat emoce. Budu očekávat další kroky doplněného vedení. Pokud bude snaha neustále něco nebo někoho rušit - zatím jsem to tak od pana Vokřála cítil - tak se nepohneme.

Říkal jste, že kdo se ozve vůči vedení, je nepohodlný. Jak vedení reaguje na odlišné názory?

Podrážděně. Také očekávám reakci na mé názory. Za loňské kritičtější vyjádření jsem byl velmi pokárán. Předvolali mě na oblastní předsednictvo, abych vysvětlil, co jsem si dovolil. Právě proto že nefunguje standardní komunikace. Je přece pochopitelné, že nemáme na všechno stejný názor, ale je potřeba o tom mluvit.

Panu Vokřálovi jsem nabídl schůzku v únoru po krajském sněmu. Doteď se neozval. Říkal mně, že se schůzkou počítal, ale když přišel koronavirus, tak už nedal vědět. Tento způsob komunikace mi nepřijde vhodný. Když chci s někým něco dojednávat, tak to musím řešit trochu aktivně.

Šéfka brněnské buňky Karin Karasová řekla, že by se situace mohla po volbě nového místopředsedy zklidnit. Souhlasíte?

Nic jiného jsem nečekal. Potvrdila, že byl její favorit. Nevšiml jsem si, že by se pan Černý byl ochotný bavit s lidmi napříč hnutí. Ale třeba se mýlím a kolegové přijdou s kroky, které atmosféru uklidní. Pokud se to má stát, tak je z mého pohledu začít potřeba komunikovat.

I podle výsledků hlasování je sedmnáct místních brněnských organizací rozdělených na dva tábory. Půjde ještě utnout rozpory?

Do tohoto týdne jsem si to myslel. A teď nemyslím jen volbu. Respektuji výsledek, ale je to o dalších krocích. Pokud k tomu budou kolegové přistupovat tak, že se vše vyřeší, když zrušíme nějaké organizace, vyházíme nějaké lidi… Ale jednostranně? Proč se nebude řešit třeba pan Richard Mrázek (bývalý Vokřálův náměstek - pozn. red.) a další jména, která jsou v kauze Stoka uvedená? Hodně členů situaci vnímá tak, že se očista řeší, jak se to někomu hodí. Ve světle těchto kroků se to jeví jako boj o moc a ne jako boj o hnutí a ideály.

Narážíte na to, že hlavní buňka na Brně-střed, v níž měl Jiří Švachula vlivnou pozici, zůstává bez výrazné personální obměny?

Brno-střed se v podstatě neřešilo. Nemají tam ani platné vedení. Pokud vím, tak tam nebyl volební sněm, což také o něčem svědčí. V Brně-Ivanovicích si pan Jiří Faltýnek (syn šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava - pozn. red.) pozastavil členství a pan Liškutin (obžalovaný v kauze Stoka - pozn. red.) byl vyloučen. Z těch tří zbývajících lidí, kteří zůstali, nemám informace, že by byl kauzou někdo zasažený. Pan Faltýnek dodržel domluvu. Nechápu, proč tak neučiní ostatní? Pokud mám správné informace, tak pan Babiš se jednoznačně na celostátním předsednictvu ptal pana Vokřála, proč Richard Mrázek nemá členství pozastavené. Pan Vokřál nedokázal odpovědět.

Hnutí v březnu vyloučilo organizace v Černovicích, Starém Lískovci a Židenicích. Minulý týden usnesení vzalo zpět. Chtělo se Brno původně zbavit nepohodlných?

Působí to tak na mě. Pokud přijdou na řadu i jména, o nichž jsme se bavili, bude to zase o něčem jiném.

Jak má podle vás brněnské hnutí vyřešit propojení některých členů s kauzou Stoka?

Lidé zasažení by si měli pozastavit členství, nebo odejít. Chápu, že je něco jiného, když jde někdo k výslechu, nebo je v pozici obviněného. Když se máme v Brně dát znovu dohromady, tak to nesmíme posuzovat jednostranně. Musíme udělat restart, abychom znovu získali důvěru voličů.

Na dalším setkání v červnu bude brněnské předsednictvo znovu řešit osud tří místních organizací. Jak byste situaci vyřešil?

Nesouhlasím s tím, aby se rušily. Ať jsou pojmenovaní členové pro hnutí škodliví, nebo jsou zasažení kauzami. Tyto lidi projednejme, lze pozastavit činnost nebo vyloučit. Ale proč bychom měli rušit celé organizace? I na celostátním předsednictvu bylo jasně řečeno: Nechť Brno navrhne způsob řešení, protože jsme se vrátili do bodu nula.

Ostré spory se odehrávají v době příprav do krajských voleb. Jak hnutí kauza poškozuje?

Myslím, že nesmírně. Bylo to nešťastné a nešikovné. Takto se věci řešit nemají. A v některých dalších členech to evokuje, že jde jen boj o moc. Už dříve jsme řešili s některými členy, jestli nás nepoškodí zrušení organizací. Někteří odpovídali: Ne, to je v pohodě, to si voliči nezapamatují. Včera mi volal kamarád z východních Čech a říká: My už se tady bavíme tím, co v Brně děláte.

Je Petr Vokřál správný lídr do krajských voleb?

Byl jsem přesvědčený, že kombinace dua Vokřál-Šimek by nám přinesla největší potenciál. (Současný hejman Bohumil Šimek byl odsunutý na čtvrté místo - pozn. red.) Tohle navrhovala velká část členů. Po těch všech kauzách bych se k tomu nevyjadřoval. Uděláme, doufám, co nejlepší výsledek.

Reklama

Doporučované