Hlavní obsah

Za komentář na sociálních sítích do vězení? V Rusku, Tádžikistánu nebo Kyrgyzstánu nic neobvyklého

Video: Milan Šíma

 

Reklama

V některých zemích vás mohou komentáře na sociálních médiích dostat do vězení. Rusko a jeho asijští sousedé velmi pečlivě sledují všechny on-line aktivity svých občanů a přísně zakročují proti jakýmkoliv protivládním názorům.

Článek

Univerzitní profesor Temi Bolotbek je v Kyrgyzstánu například souzen z podněcování k etnické nenávisti za své komentáře ohledně sovětských staveb. „Hnusný, zaostalý a hloupý sovětský styl. Tohle, že je architektura? Každý, kdo tyto budovy nazývá architekturou, o ní nemá žádnou představu,” napsal Bolotbek na Internet.

„Je to absurdní obvinění,” tvrdí kyrgyzský profesor. „Není tam jediná zmínka o rase, národu, náboženství a tak podobně. Nejsou tam žádné výzvy k nějaké akci. Ale chtěli by mě za to poslat do vězení.”

V Rusku je zase souzen Eduard Nikitin za podněcování k nenávisti prostřednictvím vtipů a komiksů, které zveřejňoval on-line. Prokurátor pro něj požaduje povinnou psychiatrickou léčbu. Trestní paragraf pro obvinění Nikitina je stejný jako ten, který byl použit ke stíhání členek skupiny Pussy Riot za jejich antiputinovskou demonstraci v roce 2012.

„Jejich hlavním cílem je zastrašit lidi. Ukazují jim tak, co můžou dělat a co už ne,” tvrdí jedna z aktivistek, které se snaží na tyto nedemokratické praktiky v některých zemích upozorňovat.

Reklama

Doporučované