Hlavní obsah

Za korupci obviněný bývalý politik ANO zůstane ve vazbě, rozhodl krajský soud

Foto: Profimedia.cz

Jiří Švachula je ve vazbě už od letošního března.

Reklama

Ve stejný den, kdy Ústavní soud vyhověl stížnosti Jiřího Švachuly, zamítl Krajský soud v Brně jeho další stížnost kvůli vazbě.

Článek

Bývalý radní Brna-středu za hnutí ANO Jiří Švachula, který čelí obvinění za to, že měl za úplatky ovlivňovat zakázky, zůstává ve vazbě.

Seznam z justiční databáze zjistil, že ve čtvrtek jeho stížnost zamítl Krajský soud v Brně. Tu podal Švachula poté, co na konci listopadu opět neuspěl se svou žádostí o propuštění z vazby u brněnského městského soudu.

V této žádosti Švachula mimo jiné zmínil, že policie a žalobce využívá vazbu k tlaku na něj. Snaží se jej donutit, aby vypovídal.

„Což lze ilustrovat na případu, kdy mě státní zástupce a vyšetřující policista navštívili ve vazební věznici a pobízeli mě ke spolupráci,“ uvedl Švachula a odmítl také, že by chtěl v případě propuštění na svobodu uprchnout.

Jenže soudy ho i přesto dál nechávají za mřížemi, kde je už od letošního března.

Krajský soud v Brně rozhodl ve čtvrtek ve stejný den, kdy vynesl v případu Švachula verdikt i Ústavní soud.

U něj přitom bývalý politik ANO se svou stížností právě kvůli vazbě uspěl. Ústavní soud zrušil zářijové usnesení krajského soudu, vazba ale pokračuje právě na základě pozdějšího rozhodnutí Městského soudu v Brně.

Policie postupně v této kauze obvinila třináct právnických a fyzických osob včetně Švachulova kolegy z hnutí ANO Petra Liškutina. Hnutí je později oba vyloučilo. Mezi obviněnými je také bývalý vlivný politik ODS Jiří Hos.

Skupina podle policie ovlivnila zakázky na opravy domů za nejméně 180 milionů korun. Ve vazbě už zůstává jen Švachula.

Reklama

Doporučované