Hlavní obsah

Za kulisami kauzy, která otřásla politikou: podsvětí líčilo na detektivy

Foto: Tomáš Svoboda

Brněnský soud měl dnes pokračovat v projednávání kauzy Stoka. Na začátku listopadu propustil soud hlavní postavu případu Jiřího Švachulu po více než roce a půl z vazby.

Reklama

Jak se zbavit elitních detektivů vyšetřujících korupci v politice? Znedůvěryhodnit před inspektory, očernit v odposleších. Seznam Zprávy nahlédly do materiálů, které popisují praktiky brněnského polosvěta.

Článek

Citlivou korupční kauzu Stoka, v níž uvázlo několik politiků hnutí ANO, měl ode dneška opět rozmotávat brněnský krajský soud. Termíny jednání však až do konce roku zrušil a ke kauze se má vrátit nejdříve 5. ledna. Důležitou postavou příběhu a jedním z obžalovaných, který s policií začal spolupracovat, je podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani.

Úplatkářský případ na brněnských úřadech není jeho prvním prohřeškem. Loni Talabani od soudu vyfasoval dvouletou podmínku za vyhrožování jednomu z klíčových představitelů současné Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Richardu Ohnoutkovi. Náměstek ředitele pro vyšetřování působil před nástupem do vedení NCOZ ve funkci šéfa brněnské expozitury bývalého protimafiánského útvaru, který stál u zrodu vyšetřování případu Stoka.

Šedá zóna byla ve stresu, protože Ohnoutkovi muži vedle Stoky odhalili i vynášení informací z policejních spisů či půlmiliardový daňový tunel.

Seznam Zprávy nahlédly do dokumentů, které ukazují, v jak obtížném prostředí se policie pohybovala. Detektivové čelili pokusům, jak se klíčových kriminalistů odhalujících korupci v Brně zbavit.

Pastička v odposlechu

Psal se 21. květen roku 2018 a ve vyšetřovací místnosti brněnské expozitury se rozhovořil muž narozený v Bagdádu: Mohamed Basman Ali Hama Jaza, vystupující zkráceně jako Basman Jaza. Talabaniho dlouholetý spolupracovník. Znají se už od první dekády nového tisíciletí.

Jaza se rozhodl, že policistům vykreslí, co se proti brněnským vyšetřovatelům Stoky chystalo. „Talabani se v jednu dobu rozhodl, že zničí vedoucího ÚOOZ Brno plk. Ohnoutku,“ řekl při výslechu. Talabani ho dle jeho slov úkoloval, aby detektiva Ohnoutku v letech 2015 a 2016 očernil u Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„K tomuto chci uvést, že já sám jsem o své vůli na GIBS nešel a vypovídat jsem nechtěl. Vždy jsem byl donucen ze strany Talabaniho, který mě i vydíral tím, že mně furt říkal, že dopadnu špatně. A já jsem z něj měl opravdu strach,“ pokračoval Jaza, který je vyšetřovaný i v dalších případech.

Důvody, proč měl Ohnoutku znedůvěryhodnit před jiným bezpečnostním sborem, prý neznal. „Proč to bylo přesně, nevím, to mi Saman nikdy neřekl. Každopádně chci říct, že veškeré výpovědi, co jsem na GIBS učinil, se nezakládaly na pravdě a všechny byly účelově vypovězeny na základě pokynu Samana. S plk. Ohnoutkou jsem nikdy neměl žádný problém, nikdy mně nedal žádný dokument a ani se nepotkával s mojí bývalou přítelkyní. Vím to, ale bohužel jsem byl pod tlakem Samana,“ popsal před dvěma a půl lety Jaza na výslechu.

Foto: Facebook Basmana Jazy

Basman Jaza (na snímku) policii řekl, že k očerňování detektivů ho přiměl Saman El-Talabani. „Vždy jsem byl donucen ze strany Talabaniho, který mě i vydíral tím, že mně furt říkal, že dopadnu špatně. A já jsem z něj měl opravdu strach."

Jejich aktivita se však netýkala jen očerňování kriminalistů před GIBS. Jaza a Talabani věděli, že jim je policie v patách, čehož chtěli v rámci operace proti Ohnoutkovi a spol. (spadeno měli i na tehdejšího šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu) využít. Začali si do telefonu o policistech vymýšlet a doufali, že se to proti detektivům obrátí.

„Dokonce jsme inscenovali několik hovorů do telefonu, protože jsme věděli, že jsme odposloucháváni, a tak jsme se vždy potkali, domluvili jsme se, co budeme do telefonu říkat, a pak jsme si zavolali a učinili tak. O tom, že jsme odposloucháváni, jsem se dozvěděl od osoby, kterou teď nechci uvádět, protože mám strach o svůj život. Nicméně se nejedná o žádného bývalého ani aktivního policistu. Tuto informaci jsem předal Samanovi, a proto jsme pak inscenovali ty hovory,“ řekl policii Jaza.

Kauza Stoka

- Krajský soud v Brně od září řeší korupční případ, ve kterém byla obžalována skupina 11 osob a dvou firem. Všichni jakékoliv provinění popírají.

- Hlavní podezřelý Jiří Švachula podle státního zástupce přijal úplatky minimálně ve výši 47 milionů korun, celkově policisté identifikovali přijaté úplatky v hodnotě 70 milionů korun.

- Případ vedl k tomu, že hnutí ANO rozpustilo a znovu vytvořilo brněnskou buňku.

Talabaniho i Jazu soud v březnu 2019 za vyhrožování a křivé obvinění odsoudil (Talabaniho k dvouleté podmínce, Jazu bez trestu), Ohnoutka od nich dostal odškodné 10 tisíc korun, které věnoval policejní a hasičské nadaci. Seznam Zprávy náměstka Ohnoutku oslovily s otázkami týkajícími se případu, detektiv však kauzu nechtěl komentovat.

Systém Faltýnka juniora

Basman Jaza při výslechu nemluvil jen o vydírání policistů. Vyšetřovatelům předal poznatky týkající se údajně zkorumpovaných veřejných zakázek v Brně.

„Dále k této výpovědi předávám dva listy A4 obsahující text s informacemi týkajícími se napojení Samana El-Talabaniho na politiky ze strany ANO zastávající funkce na radnici Brno-střed. Tento dokument jsem sepsal a dávám jako přílohu k této výpovědi,“ stojí v policejním spise.

Dobře se znal s hlavní postavou případu Stoka a bývalým místostarostou Brna-střed za ANO Jiřím Švachulou. Seznámil se s ním v roce 2007, tehdy jako s galeristou. „Náš vztah byl čistě kamarádský, žádné obchody jsme spolu neměli. Jezdil jsem i k němu (Švachulovi) do sklepa, který má v Čejkovicích. Co vím, tak ani Saman (El-Talabani) s ním nepodnikal, jen s ním chodil na pivo a na večírky,“ popisoval Jaza detektivům.

Z policejních materiálů dále plyne, že Jaza při výslechu hovořil i o synovi předsedy poslaneckého klubu ANO Jiřím Faltýnkovi. Popsal, jakým způsobem se předem vytipované firmy měly dostávat k veřejným zakázkám menšího rozsahu na brněnských úřadech či společnostech vlastněných městem.

„Slyšel jsem, že nový systém vymyslel mladý Faltýnek. Tento systém spočíval ve vypisování zakázek do 2,5 milionu korun, kde je výběr pouze ze tří uchazečů. U těchto zakázek se následně navýšily vícenáklady, které pak stačí posvětit na radnici. Nikdo další to neřeší,“ řekl v červnu 2018 Jaza vyšetřovatelům.

Faltýnek jeho svědectví označil za vymyšlené. „Absolutní nesmysl, nevím, jak na to pan Jaza přišel. Zajímal jsem se pouze o zákon na zadávání veřejných zakázek v době, kdy jsem působil v představenstvu Tepláren Brno. Měl jsem za to zodpovědnost,“ řekl v květnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Faltýnek v případu není obviněný a policie ho zatím nevyslýchala, politicky jej však zmínky ve Stoce stály členství (pozastavené) v hnutí ANO. „Opravdu to nechápu. Myslím, že to Jazovi někdo nakukal, byl to řidič pana Talabaniho, někde to zaslechl, někdo mě chtěl zkrátka poškodit,“ dodal syn druhého nejdůležitějšího muže ANO Jaroslava Faltýnka.

Reklama

Doporučované