Hlavní obsah

Za kulisy: Hamáček zmizel na dovolenou. Kam, to neví ani jeho pravá ruka

Foto: cssd.cz

Při právě probíhající schůzi musely být odloženy zákony, které řeší resort ministra Jana Hamáčka.

Reklama

Sněmovna jedná poprvé v tomto roce, ale ani to není pro předsedy vládních koaličních stran na překážku, aby zmizeli z Prahy, anebo z republiky.

Článek

Před začátkem tohoto sněmovního týdne muselo grémium dolní komory parlamentu řešit neobvyklý požadavek – vyřadit z programu schůze vše, co patří do gesce vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka.

Předseda sociální demokracie totiž hned zkraje letošní první plenární schůze odjel na dvoutýdenní dovolenou.

Z projednávání tak byl vyřazen například vládní návrh zákona o střelných zbraních, poslanecký návrh o nakládání se zbraněmi nebo změna zákona o policii.

Podle informací zevnitř Poslanecké sněmovny proto, že předseda koaliční strany ČSSD odletěl do Karibiku. Ověřit to ale nelze.

Od úterka – na pondělní schůzi vlády ještě nechyběl – je Hamáček omluven předsedovi Sněmovny z osobních důvodů.

Ani předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka, jeden z jeho nejbližších spolupracovníků, však neví, kde šéfa strany hledat.

„U mě se Hamáček neomlouval. Neznám bohužel důvody. Nepatřím k lidem, kterým by předseda říkal, kam jede,“ řekl Seznam Zprávám, i když jako šéf poslanců patří do nejužšího vedení strany.

Jako předseda poslaneckého klubu musel také na grémiu kvůli Hamáčkově nepřítomnosti v úterý vyřizovat, aby se agenda resortu vnitra ze schůze stáhla.

Samotný Hamáček, který v pondělí veřejně potvrdil informaci, že se rozvádí, do zveřejnění článku neodpověděl.

„Omluvil jsem se z jednání sněmovny v termínu 28.-31. 1. a z jednání vlády 3.2. z důvodu dovolené,“ odepsal později. V týdnu od 3. do 10. února Sněmovna nezasedá.

Nepřítomnost ministrů při jednání Sněmovny ve vládě hnutí ANO a ČSSD není výjimkou. I ostatní ministři se ze schůze omlouvali také – jenže z pracovních důvodů nebo kvůli zahraničním cestám.

To ve středu kritizovala opozice. „Já bych vás požádal, abyste byli tak laskaví a sdělili nám, na kterých z těch bodů si někdo z členů vlády ráčí udělat čas a přijde do Poslanecké sněmovny,“ uvedl během projednávání jednoho ze zákonů předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Upozornil vládu, že ministři ignorující schůzi Sněmovny maří práci poslanců, kteří se na jednotlivé body programu připravují. „Nechodíte do práce,“ oznámil Rakušan ministrům. „Protože součást vaší práce je být tady v Poslanecké sněmovně.“

Vicepremiérka Alena Schillerová se poté za svoje kolegy ve vládě omlouvala: „Věřím, že se to nestává často. V tuto chvíli se snažíme, co můžeme, ale prostě se to někdy stane. Určitě z toho nemáme radost a mrzí nás to.“

Nejinak tomu ale bylo hned následující den ve čtvrtek, kdy premiér Andrej Babiš dopoledne se dvěma ministry odjel do Litvínova. A zatímco poslanci schvalovali zákony, sliboval místním dostavbu zimního stadionu.

„Ten stadion je důležitější než ty vaše interpelace. Vy mi dáte interpelaci, já vám na ni odpovím a vy jste samozřejmě nespokojenej, abyste tu mohl exhibovat. Proto na písemné interpelace nebudu chodit,“ zdůvodnil tehdy poslancům.

Poslancům ale vzkázal, že i mimo Sněmovnu pracuje. „Já vstávám v době, kdy tady všichni ještě spíte. Věřte, že pracuju,“ řekl na čtvrtečních interpelacích.

S jakým důvodem se mu ale z vlády na dva týdny omluvil vicepremiér Jan Hamáček, Babiš redakci sdělit odmítl.

Reklama

Doporučované