Hlavní obsah

Za kulisy tendru na testy pro školáky: němé úřady a čínská spojka v akci

Foto: ChiccoDodiFC, Shutterstock.com

Podmínkou pro otevření škol pro žáky a studenty je jejich testování. Ve vládě vznikl spor o průběh výběrového řízení na dodavatele testů. Kabinet případ projedná po víkendu.

Reklama

Seznam Zprávy získaly interní dokumenty a svědectví o tom, jak probíhalo výběrové řízení na dodávku antigenních testů, které měly umožnit rychlý návrat žáků a učitelů do škol.

Článek

Výběrové řízení na dodávku antigenních testů může sloužit jako modelová ukázka, jak to dopadá, když stát nechá přípravu tendru za stovky milionů korun na poslední chvíli.

Seznam Zprávy získaly svědectví a interní dokumenty, které ukazují, jak jednotlivá ministerstva angažující se v nákupu testů postupovala.

Získané materiály svědčí o tom, že soutěžící firmy měly minimální nebo dokonce žádný prostor, jak státu své služby podrobně představit a nabídnout. A stát jednal překotně, důvěryhodnost zájemců ověřoval dokonce až poté, co si vybral vítěze.

Podívejme se na proces výběru dodavatele testů v posledním týdnu chronologicky.

V úterý Seznam Zprávy informovaly o vládní strategii, jak se bude při pozvolném otevírání škol postupovat. Klíčovým prvkem podle této strategie má být pravidelné a povinné testování nejen žáků, ale i zaměstnanců škol.

Po konzultacích ministerstev školství a zdravotnictví vznikl seznam možných šesti antigenních testů, ze kterých mělo Ministerstvo vnitra vybrat finálního dodavatele.

Šest testů pro vnitro

- LAB MARK / STANDARDTM️ Q COVID-19 Ag Test (kat. č. 09COV31D). Výrobce: SD BIOSENSOR.

- Siemens Healthcare, s. r. o. / CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Test. Výrobce: Siemens Healthcare, s. r. o.

- PanbioTM️COVID-19 Ag Rapid Test Device (Nasal). Výrobce: Abbott.

- SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test Kit. Výrobce: LEPU Medical.

- I.Q. Structures - Smart Covid test. Výrobce: SG Diagnostics Pte Ltd.

- Aidian Oy (dříve Orion Diagnostica) / BIOSYNEX COVID-19 Ag BSS. Výrobce: BIOSYNEX SWISS SA.

V úterý odpoledne tento šestičlenný seznam zúžilo Ministerstvo zdravotnictví na tři varianty - na základě vhodnosti parametrů (citlivost, specificita) testů, úrovně jejich výroby či schopnosti dodavatele vyhovět regulatorním požadavkům (schopnost dodat potřebné dokumenty).

V e-mailu o tom informoval Jan Wolf z oddělení léčiv a zdravotnických prostředků resortu zdravotnictví svého kolegu z vnitra, náměstka pro řízení sekce ekonomiky a provozu Vilibalda Knoba.

Zúžená sestava

- STANDARDTM Q COVID-19 Ag Test (kat. č. 09COV31D)

Výrobce: SD BIOSENSOR, Jižní Korea

Distributor v ČR: LAB MARK, a. s.

- Abbott PanbioTMCOVID-19 Ag Rapid Test Device (Nasal)

Výrobce: Abbott Rapid Diagnostics Jena GmbH.

Distributor v ČR: Abbott Rapid Diagnostics, s. r. o.

- 2019-nCoV Antigen Rapid Test Kit

Výrobce: Beijing Lepu Medical Technology Co., Ltd.

Distributoři v ČR: je jich více (viz následující tabulka)

V úterý večer pak Jan Wolf odeslal další e-mail, ve kterém náměstkovi Ministerstva vnitra přiložil sedm doporučených dodavatelů testů od čínského výrobce Beijing Lepu Medical Technology.

Dodavatelé čínských testů LEPU

1) QuickSeal International

3) Explorea

4) FBP 16

5) TradeMedical

6) ALMEDA

7) Tardigrad International Consulting

8) CHIRONAX-DIZ

V pátek Ministerstvo vnitra na základě doporučení výběrové komise (složené ze členů tří ministerstev) oznámilo, že antigenní testy obstará firma Tardigrad International Consulting. S tím, že celkem má do České republiky dodat 3 654 000 testů, jeden za 65 korun.

Seznam Zprávy následně informovaly, že vítězná společnost nesplnila původní zadání soutěže (zde). Jiný uchazeč (firma Chironax) nadto oznámil, že by testy dodal o několik desítek milionů levněji.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu uvedl (zde), že tendr by se měl zrušit a udělat znovu.

Bobřík mlčení

Někteří uchazeči, které vláda zmínila ve svém původním šestičlenném seznamu, však vůbec nedostali možnost ukázat, co, v jaké kvalitě a za kolik státu nabízejí.

Příkladem je skupina IQS Group, jejíž jednatel Petr Franc poskytl Seznam Zprávám svědectví o tom, jak s nimi úřady odmítaly komunikovat.

„Díky našim aktivitám v dodávkách bezpečnostních řešení do Asie – Singapuru, Indonésie, Japonska či Filipín – nás oslovili naši obchodní partneři ze Singapuru, zda-li nechceme na oplátku dovážet do Česka velmi kvalitní antigenní a protilátkové testy. V průběhu podzimu jsme prošli procesem certifikace, zřídili speciální web a začali testy nabízet,“ popsal Franc antigenní testy, které chtěl státu nabídnout.

Výhodou těchto testů dle France je vysoká přesnost (98 procent), možnost odebrání vzorku nejen z nosu, ale i nosohltanu či výtěrem z krku. Tedy způsobem, který by měl být pro děti snesitelnější než štětička v nose.

Francova IQS Group se dostala do šestičlenného seznamu, který vláda na začátku týdne projednala. Od té doby ale státní úřady s firmou nekomunikovaly.

„Od té doby vůbec nic nevíme. Na Ministerstvu zdravotnictví mi v telefonu řekli, že udělali svou práci a že jsme mezi doporučovanými testy. Pak to poslali dál a tím pro nás nastalo ticho. Zkoušel jsem kontaktovat ministerstva školství, zdravotnictví i vnitra, jak to s tendrem vypadá. Pátral jsem, kam a na základě čeho podat nabídku. Nikdo mi neodpověděl,“ řekl jednatel IQS Group Seznam Zprávám.

Ve středu a čtvrtek Franc odeslal Ministerstvu vnitra dva dopisy, ve kterých zjišťoval, co, jak a kam by měl odeslat. Nabízel, že již tento týden může ze skladů v Česku poskytnout zhruba 25 tisíc testů, v následující týdnech pak ze Singapuru zajistit další stovky tisíc kusů. „Doposud nás nikdo nevyzval, abychom předložili cenovou nabídku,“ píše se v dopisech ministerstvu, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Podle něho by singapurské testy vyšly o něco dráž než čínské, protože jsou podle něho kvalitnější a citlivější vůči nákaze. „Je to kvalita versus cena. Rakousko (využívá čínské testy LEPU, pozn. red.) po otestování prvních 500 000 studentů zjistilo, že mezi pozitivními bylo jen zhruba 240 studentů, tj. 0,048 procenta. Takže je otázkou, zdali ty testy jsou vůbec kvalitní. Dnes se již mnoho odborníků vyjadřuje, že nikoliv, protože testování těmito testy nedává smysl,“ dodal Franc.

Ministr vnitra Hamáček už v první polovině února oznámil, že by chtěl pro testování žáků využít čínské antigenní LEPU testy. Tím byl podle France celý tendr spíše divadelního rázu.

„Osobně se domnívám, že o dodavateli bylo dávno rozhodnuto a vše ostatní bylo ztráta času a velké divadlo. Jak může ministr Hamáček mnoho dní před tendrem prezentovat, že chce testy z Číny, které se používají v Rakousku?“ ptá se jednatel a spolumajitel IQS Group.

Čínská tlumočnice v akci

Jak upozornily Seznam Zprávy, výhercem „soutěže“ se v pátek stala společnost Tardigrad International Consulting, která však nesplnila podmínky soutěže. Přesto zakázku získala.

Z tendru naopak vypadla společnost Chironax, která byla v minulosti spojována s obviněným lobbistou Tomášem Horáčkem. Firma státu nabízela čínské LEPU testy dodat včas a za nižší cenu než výherce.

Ministr vnitra Hamáček nicméně tvrdí, že Bezpečnostní informační služba (BIS) mu tendr s touto firmou nedoporučovala.

I přestože byla firma vyřazena, ačkoliv by dle svého vyjádření testy dodala o 40 milionů korun levněji, ministr vnitra podle zjištění Seznam Zpráv žádal po skončení tendru u čínského výrobce potvrzení, zda je Chironax autorizovaným distributorem čínského výrobce.

Jeho dotaz zprostředkovala Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce, kterou řídí exministr obrany a prezident fotbalové Slavie Praha Jaroslav Tvrdík.

Citované skutečnosti redakci potvrdil jak Tvrdík, tak obchodní zástupce čínské firmy LEPU Medical.

„V pátek, v době, kdy v Číně bylo deset hodin večer, nás kontaktovala přes aplikaci WeChat česko čínská komora a chtěla po nás, abychom jim řekli, zda je Chironax náš autorizovaný distributor. A kontrolovali, zda Chironax poslal platbu,“ řekl Seznam Zprávám obchodní zástupce společnosti. „Česko čínská komora se odkazovala na to, že se ptá na základě žádosti Jana Hamáčka,“ doplnil.

Obchodní ředitel následně na vládní e-mail Jana Hamáčka zaslal odpověď, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici (viz níže): že Chironax je autorizovaným dodavatelem čínských testů a platbu za antigenní testy již odeslal.

„Tímto potvrzujeme, že společnost Chironax-diz provedla platbu 400 000 eur naší společnosti jako zálohu za celkem 1 000 350 ks produktů pro testování antigenu,“ napsala čínská společnost ministrovi vnitra.

Hamáček Seznam Zprávám potvrdil, že informace ověřoval, odmítl však, že by k tomu využil Tvrdíkovu komoru. „Informace jsem si ověřoval ve chvíli, kdy se ke mně dostaly, tedy po ukončení (výběrové, pozn. red.) komise. Do jednání komise jsem nijak zasahovat nemohl,“ napsal ministr.

Jaroslav Tvrdík potvrdil, že Hamáček se na členy jeho komory obrátil a žádal je o tlumočení svého požadavku. „Hamáček se osobně v pátek večer obrátil na naši soudní tlumočnici a překladatelku Ming Li (je zároveň viceprezidentkou smíšené komory, pozn. red.). Předal jí kontakt na čínskou firmu a požádal ji o tlumočení požadavku Ministerstva vnitra. Odpovědi si přitom žádal zaslat na jeho e-mail ministra vnitra,“ řekl Seznam Zprávám Tvrdík.

Distancuje se od toho, že by o celé věci cokoliv tušil. „Já jsem o daném požadavku nebyl informován. Firma odpovídala přímo ministerstvu a tím byl cely kontakt ukončen,“ dodal.

Foto: Seznam Zprávy

Zpráva čínského výrobce testů pro ministra vnitra Jana Hamáčka.

Reklama

Doporučované