Hlavní obsah

Za kulisy: Ve Sněmovně se oťukávají noví spojenci

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Piráti a Starostové by mohli jít spolu, někteří Starostové by se ale raději drželi u TOP 09.

Reklama

Starostové a Piráti na sněmovní půdě sondují, jestli by si mohli být prospěšní, nebo jestli naopak nechce jeden druhého „požrat“.

Článek

V tichosti a opatrně se ve Sněmovně zkoumá možné spojenectví mezi dvěma stranami z opozice.

Piráti dali najevo, že by stáli o spolupráci s hnutím Starostů a nezávislých. Nabízejí jim své odborné zázemí, těsnější společnou přípravu nad zákony a s tím spojený také společný postup v případě, že z obou stran vzejdou dva podobné návrhy.

„Jde o užší spolupráci, která se však v řadě oblastí už děje. To, že si se STAN ve Sněmovně rozumíme nejvíce, je zřejmé,“ říká k tomu předseda pirátů Ivan Bartoš.

Piráti pozvali zástupce hnutí STAN na schůzku zkraje letošního prvního zasedání Sněmovny. Obě strany mluví opatrně – prý šlo o neformální setkání u čaje a kávy, kterým jen vyvrcholily předchozí letmé kontakty. Avšak nabídka sdílet odborné zázemí, která padla od Pirátů, není ve Sněmovně zas tak běžná.

„Řekli jsme si, že spolupráce nefunguje, jak by fungovat mohla, abychom netříštili síly. Několikrát se ve Sněmovně objevily dvě obdobné novely od Pirátů i od nás a v důsledku pak nemá šanci na úspěch ani jedna,“ líčí pohled Starostů Vít Rakušan.

Na mysli má například zákon o státních zastupitelstvích, kdy vedle chystané vládní novely (která dosud nebyla Sněmovně předložena) vznikly od poslanců dvě téměř identické verze – jedna starostenská a druhá pirátská. A obě ve Sněmovně propadly.

Nyní míří do Sněmovny od Pirátů a STAN opět dva obdobné návrhy – zákony o „energetických šmejdech“, tedy plán, jak bojovat proti nekalým praktikám podomního prodeje energií, zejména plynu a elektřiny.

„Minulý týden jsme jim zaslali naši verzi s poznámkami. Myslím, že v tomto případě je náš návrh propracovanější,“ říká k tomu Rakušan s tím, že je nezpochybnitelné, že v jiných tématech mají zase navrch díky odborným týmům Piráti a že by jejich analýzy starostenskému poslaneckému klubu ušetřily práci.

„Ale nedohodli jsme se na nějaké exkluzivitě, podobně chceme spolupracovat i s ostatními kluby,“ zdůrazňuje Rakušan, jak vidí momentálně mantinely pro spolupráci.

Slovo „exkluzivita“ je v tomto případě důležité, Starostové se totiž nechtějí na Piráty příliš těsně vázat. Ve sněmovních kuloárech se totiž řeší, co Piráti skutečně svou nabídkou k těsnější spolupráci se STAN zamýšlejí.

Jestli jde o to, vyjít z určité izolace („pochopili, že když budou na všechny útočit, nebudou mít žádný koaliční potenciál pro případné vládní angažmá“, zní jeden možný výklad od politiků ze STAN), anebo zda mají v úmyslu starostenské hnutí výhledově „pozřít“, a zbavit se tak jednoho z konkurentů.

Mezi politiky hnutí STAN totiž Piráti stále platí za pragmatické predátory – i díky strategii, ve které se přihlásili k tomu, že chtějí ovlivňovat personálie u případných politických spoluhráčů. „S tímhle si je pustit do kuchyně by mohlo znamenat, že ze STAN nezbude nic,“ popisuje obavy zdroj Seznam Zpráv.

Navíc v hnutí STAN je stále dost lidí, kteří by raději více spojily síly s TOP 09.

„Vítek (Rakušan) a Markéta (Pekarová Adamová), to by byl takový hezký politický pár,“ říká třeba v lehké nadsázce nad možným směřováním strany jeden ze starostenských poslanců.

Jak ale Seznam Zprávy už loni napsaly, Starostové s TOP 09 se rozhádali, když se jim nedařilo dohodnout spolupráci v regionech před krajskými volbami.

Ostatně jedna kandidátka, a tentokrát starostensko–pirátská, může promluvit i do budoucích vzájemných vztahů mezi Piráty a STAN. V Olomouckém kraji totiž sice původně vzájemné „námluvy“ skončily neúspěchem (Piráti z Hané Starosty odmítli v interním referendu o několik hlasů), ale nyní sedly obě strany opět k jednacímu stolu.

Jestli jsou schopni se zde dohodnout, bude jasné příští týden, kdy má olomoucký STAN krajskou konferenci, na níž (s Piráty, nebo bez nich) chce postavit svou kandidátku a představit lídra. Totéž v současnosti řeší i Piráti, protože jejich někdejší jednička z kandidátky odstoupila a nyní rozhodují o lídrovi znovu.

Obě stranické centrály jemně nabádají, aby se na Hané tamní lídři domluvili. Ivan Bartoš i Vít Rakušan Seznam Zprávám řekli, že by byli rádi, kdyby jejich strany šly do krajských voleb na Olomoucku bok po boku, ale prý nechtějí na své kolegy tlačit.

Ale přestože třeba v samotné Olomouci kandidovali v komunálu Piráti se Starosty společně a zdejší spolupráci si pochvalují, nevypadá to se spoluprací pro krajské volby ani napodruhé dobře.

Piráti totiž nově chtějí, aby měli lídra společné kandidátky, a původně se předpokládalo, že jednička vzejde od Starostů.

„Chtěli bychom, aby se obě strany cítily při té spolupráci komfortně, ne jedna jako chudý příbuzný. Něco jiného je republiková úroveň a něco jiného kraje. Ty jsou blíže ke komunálu a tam jsme silnější my,“ říká k tomu krajský šéf STAN na Olomoucku Radek Brázda.

Starostové v minulých volbách se společnou kandidátkou s jedním z regionálních hnutí získali dohromady téměř 10 procent hlasů (6 mandátů), nyní by ale kandidovali sami.

Brázdův pirátský protějšek Viktor Tichák pak vidí postavení Starostů odlišně: „Zůstali osamoceni, tak jsme jim chtěli nabídnout pomocnou ruku,“ vysvětluje důvod opětovného jednání. Piráti (rovněž v koalici s regionálním hnutím) se v Olomouckém kraji minule do zastupitelstva nedostali. Získali 3,5 procenta hlasů.

Reklama

Doporučované