Hlavní obsah

Za kulisy volby ombudsmana: A just ho zvolíme, řekli si poslanci ANO

Foto: Profimedia.cz

Stanislav Křeček – nový ombudsman (ilustrační snímek).

Reklama

Poslanci překvapivě zvolili ombudsmanem Stanislava Křečka. V druhém kole získal 91 ze 175 odevzdaných lístků, tedy o pouhé tři více než bylo ke zvolení potřeba. Zaskočení poslanci začali ihned hledat, odkud se hlasy pro prezidentova kandidáta vzaly. Podle informací Seznam Zpráv připluly z klubu ANO.

Článek

Ještě krátce před středečním podvečerním hlasováním zákonodárci napříč politickým spektrem tvrdili, že volba vyjde pro tento den naprázdno a že i druhé kolo bude neúspěšné. 91 hlasů pro Stanislava Křečka mnohé zaskočilo, a to jak z tábora příznivců Křečkova hlavního soupeře, vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Schorma, tak dokonce i u samotných zastánců Stanislava Křečka.

Po vyhlášení výsledků začalo pátrání, kde se vzalo 25 hlasů, které v první volbě Křečkovi chyběly.

Hlavní síla se podle kuloárních informací rekrutovala z hnutí ANO. Podle informací Seznam Zpráv se jeho členové cítili pod tlakem a volili Křečka na truc. Aktivizoval je vzkaz spolku Milion chvilek pro demokracii, že pokud Sněmovna Stanislava Křečka zvolí ombudsmanem, tak „vyjdou do ulic“.

„Určité množství poslanců a poslankyň říkalo, že právě proto, že na nás takto tlačí, tak my pana Křečka podpoříme, tento nátlak na Sněmovnu se nám nelíbí. To tu rezonovalo,“ popsal atmosféru v klubu po vyhlášení výsledku volby poslanec ANO Martin Kolovratník.

„Čtvrt hodiny před tou volbou jsme se krátce potkali. Kolegové a kolegyně si říkali názory, jak to kdo cítí a kam se názorově posunul. Nebylo nám ale nic naznačováno nebo přikazováno,“ řekl k posledním chvílím před hlasováním.

Fáma zabrala

Původních 66 hlasů pro Křečka zřejmě pocházelo částečně z klubu ANO, části ČSSD, celého klubu SPD a jednotlivců z komunistické strany. Ta si podle informací Seznam Zpráv ponechala neutralitu i ve druhém kole s tím, že by většina členů klubu volbu ombudsmana ráda zopakovala s jinými kandidáty. V prvním kole nevolilo nikoho 45 hlasujících poslanců.

Po úvodním vyhroceném kole, kde se poslanci pohádali, a Jaroslav Foldyna (ČSSD) vzbudil rozruch prohlášením, že Šimon Pánek z organizace Člověk v tísni poslal předsedům stran krátké textové zprávy, v nichž jim podle Foldyny „v podstatě vyhrožuje problémy“ (předsedové klubů to postupně všichni odmítli), se začala atmosféra ve Sněmovně lámat.

Fáma o Foldynově „výhrůžné zprávě“ a vyjádření Milionu chvilek začaly žít v klubu ANO vlastním životem a postupně přitahovaly nerozhodnuté hlasy. „Chodil jsem za kolegy a přesvědčoval ty, kteří v prvním kole nevolili,“ přiznal Jaroslav Foldyna, který se od počátku veřejně hlásí k volbě Stanislava Křečka. K nově vznikající vlně se pak přidaly i dva hlasy z Trikolóry.

Reklama

Související témata:

Doporučované