Hlavní obsah

Za luxus utratila žena dvě miliardy. Soud se teď ptá, kde na to vzala peníze

Foto: Shutterstock.com

Obchodní dům Harrods.

Reklama

Jako Zamiru Hajijevovou britské úřady identifikovaly ženu, která musí vysvětlit původ svého majetku. Národní kriminální úřad ji k tomu soudní cestou vyzval poté, co žena prostřednictvím 35 kreditních karet utrácela horentní sumy.

Článek

Nákupy v luxusním obchodním domě Harrods za bezmála půl miliardy českých korun, koupě golfového klubu v Berkshire za 300 milionů korun nebo privátního letounu Gulfstream G550 za přibližně 1,2 miliardy korun – malá ukázka ze života Zamiry Hajijevové, Ázerbájdžánky, která musí teď vysvětlovat, kde přišla ke svému bohatství. O kauze píše britská BBC.

Britský soud na ni uplatnil tzv. Unexplained Wealth Order (UWO), příkaz k vysvětlení původu majetku. Učinil tak na žádost Národního kriminálního úřadu. Ten tvrdí, že v britských nemovitostech jsou investovány miliardy liber, jejichž původ je pochybný. Prostřednictvím UWO, který kriminalisté představili letos na jaře, se tuto situaci snaží zlepšit. Osobám, které jsou vyzvány k objasnění původu svého majetku a které tak neučiní, mohou britské autority zmrazit účty a zabavit nemovitosti.

Hajijevová se příkaz, který byl vydaný v únoru, pokusila zpochybnit. Nebyla však úspěšná. Navíc prohrála soudní spor o to, aby mohla zůstat v anonymitě. „UWO je součástí vyšetřovacího procesu, ne kriminálního řízení, a jeho vydání tudíž neznamená, že by naši klientku někdo obviňoval z trestného činu,“ vzkázal právní tým Hajijevové v oficiálním prohlášení.

Manžel Ázerbájdžánky Jahangir Hajijev v minulosti zastával post guvernéra Mezinárodní banky Ázerbájdžánu (IBA), největší tamní banky. V roce 2016 ho ázerbájdžánský soud poslal na 15 let do vězení za finanční machinace, při nichž se z banky měly vytratit desítky milionů liber, tedy miliardy českých korun.

Reklama

Doporučované