Hlavní obsah

Za měsíc začne na dálnicích nová éra, Havlíček spustil kampaň

Letošní papírová dálniční známka bude platit jako obvykle až do ledna příštího roku. Motoristé tudíž s nákupem nové elektronické známky nemusí ještě spěchat.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

Systém e-vinět podle ministra Havlíčka odstartuje přesně podle plánu 1. prosince. Přetrvává však problém s vozidly invalidů, kvůli němuž zatím nelze spustit automatizované vyhledávání a pokutování „černých pasažérů“.

Článek

Už za necelý měsíc si Češi budou moci koupit novou dálniční známku na rok 2021.

Tentokrát už ne papírovou, jako tomu bylo celé čtvrtstoletí od roku 1995, ale poprvé v elektronické podobě. Vše nasvědčuje tomu, že krkolomný proces digitalizace, kvůli kterému dokonce přišel o křeslo ve vládě předchozí ministr dopravy Vladimír Kremlík, se nakonec podaří dotáhnout ve stanoveném termínu do zdárného konce.

O splnění plánu mluví i současný ministr dopravy Karel Havlíček. „Hlídám si to, vše bude od 1. prosince spuštěno. Příprava v období pandemie byla opravdu náročná, ale jsem rád, že to zvládáme,“ uvedl pro Seznam Zprávy Havlíček.

Dílčí problém s kamerami

V úterý ministr představil informační kampaň pro motoristy. „Budeme je průběžně seznamovat s tím, co nový systém obnáší, kolik budou elektronické viněty stát, kde a jak se budou kupovat, jak je to s délkou jejich platnosti, jak budou informováni o ukončení platnosti,“ uvádí Havlíček, na co má být kampaň zaměřena.

O zdárné finalizaci projektu hovoří i šéf firmy Cendis Jan Paroubek. Právě jím řízený státní podnik bude celý systém provozovat. „Vypadá to dobře. Vše při testování běží tak, jak má,“ reagoval na dotaz.

Firma Cendis musela v minulých měsících v dílčích tendrech vysoutěžit dodavatele technologií. Paroubek připouští, že jistý problém se nakonec vyskytl při výběru dodavatele stacionárních kamer. Kvůli podnětu jednoho z uchazečů musely být znovu předloženy vzorky požadovaného zboží. „Došlo k určitému zdržení, ale všechno by se to mělo stihnout,“ dodal Paroubek.

Odklad automatizované kontroly

Přestože se přechod na digitální známky s vysokou mírou pravděpodobnosti odehraje ve stanoveném čase, zůstane zde jeden rest, který bude třeba během příštího roku dodatečně vyřešit. Souvisí právě se stacionárními kamerami.

Jak už o tom Seznam Zprávy informovaly, tyto kamery instalované na portálech po starém mýtném systému budou přichystány i na automatizované kontroly vozidel tak, aby mohli být na dálnicích vyhledáváni neplatiči bez zásahu lidské ruky a následně i stejně jednoduše obesíláni pokutami. Nicméně minimálně v prvním roce provozu tato funkce nebude státními úřady využívána a bude probíhat podobná kontrola jako dnes.

Řidiče, kteří pojedou načerno, tak budou muset vždy odhalit a na dálnici „dopadnout“ dopravní policisté či celníci.

Důvodem tohoto nedodělku je současná zákonná úprava, která se týká osob se zdravotním postižením, jež mohou po dálnicích jezdit zdarma. Těm totiž platná česká legislativa umožňuje využívat vícero aut, nejen své vlastní, ale i osob blízkých. A elektronický systém není schopen zkontrolovat, zda uvnitř vozidla jede skutečně člověk s nárokem na osvobození od zpoplatnění.

Bude proto třeba zákon změnit a invalidé nejspíš budou moci na dálnicích od roku 2022 využívat už jen jediné osvobozené auto, které k tomuto účelu budou muset předem zaregistrovat. Podobně to funguje i na Slovensku, kde mají e-viněty už od roku 2016.

„Možné jsou stále dvě varianty. Buď držitelé ZTP a ZTP/P dostanou od státu peníze na nákup dálniční známky a poté si ji koupí jako ostatní motoristé, nebo budou moci využívat jen jediné vozidlo. Vše budeme dále řešit s vedením Státního fondu dopravní infrastruktury. V tom posledním období se to kvůli pandemii trochu zaseklo, ale věřím, že to vyřešíme,“ říká pro Seznam Zprávy Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Jak ale zdůrazňuje, pro příští rok se pro handicapované na současném systému nic nezmění.

Tři možnosti nákupu

Nové dálniční známky si lidé mohou kupovat primárně z domova – přes e-shop. Ti, co tuto možnost nemají, mohou využít obchodní sítě České pošty nebo čerpacích stanic EuroOil. Třetí možností (hlavně pro cizince) je nákup v samoobslužných kioscích na vybraných hraničních přechodech.

Cena známek zůstává zatím stejná jako u papírových. Nejpoužívanější roční známka tak vyjde na 1 500 Kč. Novinkou je, že ji lze kupovat i klouzavě, od libovolného data na dalších 365 dnů. Kdo na sebe zanechá kontaktní údaje, dostane avízo vždy před koncem platnosti. Platí osvobození pro elektromobily i historická vozidla.

Bližší informace jsou na webových stránkách projektu.

Reklama

Doporučované