Hlavní obsah

Za mě žila Praha vzorně, teď je to hrůza, říká exprimátor Bém

Pavel Bém: Za mě Praha rozpočet neprojídala.

 

Reklama

Metro A je moje zásluha a stavbu čistírny odpadních vod jsem také připravil já, připomíná bývalý primátor v rozhovoru pro Seznam.

Článek

Bývalý primátor Pavel Bém vládl v Praze po dvě volební období osm let a vidí je diametrálně odlišnou optikou než ti, co ho kritizují, že řada staveb a projektů byla za jeho éry předražena.

Bém dnešnímu vedení Prahy vytýká dvě věci: velmi drahý provoz a velmi slabé investice.

„Praha má dnes rozpočet, který představuje zhruba 45 miliard běžných výdajů. To je o 35 procent více než za mě," řekl Pavel Bém Seznamu, přičemž hodnocení pojal i velmi expresivně.

„Chápete, že za posledních pět nebo šest let se zvýšily běžné výdaje toho, co Praha prožere – odpusťte mi to – o 35 procent? No to je hrůza."

Na druhé straně podle něho Praha neví, co má dělat s miliardami, které má na účtu. To, že se rozhodla předčasně splatit dvanáctimiliardový dluh za prodloužení metra na trase A, nepovažuje za zcela chvályhodné.

„Na to já jako pravičák říkám, to je fajn, že chce splácet staré dluhy, například za stavbu metra A – mimochodem, to je také moje zásluha. Na druhé straně Praha je jedním z nejméně zadlužených velkoměst v Evropě, takže ona nemusí ty peníze splácet," řekl Pavel Bém.

Podle něho by Praha měla spíš investovat, ale nemá prý připravené žádné investiční akce.

Jediná připravená je ústřední čistírna odpadních vod, říká Bém a opět připomíná vlastní zásluhy.

„Víte, co je na tom nejlepší? Že tato ústřední čistírna odpadních vod byla připravena a vysoutěžena za Béma.“

Reklama

Doporučované