Hlavní obsah

Za Navalného kolaps mohl zánět slinivky, tvrdí ruský úřad

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj.

Reklama

Vyšetřovatelé sibiřské pobočky ruského ministerstva vnitra jsou přesvědčeni, že za srpnový kolaps opozičního předáka Alexeje Navalného může porucha metabolismu a pankreatitida.

Článek

V rámci prošetřování srpnového nouzového přistání letadla s Navalným na palubě zároveň vyšetřovatelé odmítli, že by příčinou jeho potíží byla otrava. Informovala o tom dnes agentura AFP. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) už dříve naopak potvrdila, že Navalnyj byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok.

Sibiřská pobočka ministerstva vnitra v rámci vyšetřování nouzového přistání letadla v Omsku nyní uvedla, že lékaři, kteří ošetřovali opozičního předáka dva dny před jeho převozem do Berlína, potvrdili diagnózu „poruchy metabolismu sacharidů a chronické pankreatitidy“ (zánětu slinivky břišní - pozn. ČTK). Zpráva také uvádí, že „diagnóza otravy… potvrzena nebyla“. Úřad dodal, že se nenašly stopy jedu na Navalného oblečení, ale ani na věcech v jeho hotelovém pokoji či v kavárně na letišti, odkud odlétal.

Šéf ruské rozvědky SVR Sergej Naryškin mezitím podle AFP prohlásil, že tajné služby zemí NATO zhruba před rokem zvažovaly možnost „obětovat“ jednoho z vůdců ruské opozice, aby oživily protestní hnutí v Rusku. Poznamenal, že úřady nemají informace o spojení této věci přímo s Navalným.

Ten dnes na svém twitterovém účtu na prohlášení ruských úřadů reagoval několikrát. „V Kremlu dnes dochází k nějakému zhoršení. Je zábavné, že v jeden den vypustí Naryškina oznamujícího, že mě otrávily země NATO. A zároveň ministerstvo vnitra s historkou, že to otrava nebyla,“ napsal Navalnyj v jednom ze svých tweetů.

Alexej Navalnyj zkolaboval na palubě vnitrostátního letu na Sibiři a 20. srpna byl letecky přepraven do Berlína. Analýza vzorků krve podle OPCW potvrdila, že ruský opoziční předák byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Sám Navalnyj připsal odpovědnost za travičský útok Putinovi.

Evropská unie v polovině října uvalila v souvislosti s Navalného otravou sankce na šest osob, mezi nimiž jsou lidé z úřadu prezidenta Vladimira Putina či ředitel tajné služby FSB Alexandr Bortnikov. Stejně tak i na ruský státní chemický výzkumný ústav. Kreml už dříve veškerá obvinění odmítl.

Reklama

Doporučované