Hlavní obsah

Za nejoblíbenější označily děti věc, kterou by školy nejraději zakázaly

Používání mobilních telefonů zcela zakázaly desítky základních škol.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejoblíbenější věcí je mobil pro téměř 43 procent dětí na základní škole. Druhý je počítač nebo notebook s internetem.

Článek

Nejoblíbenější věcí dětí v základních školách je mobilní telefon. Na webových stránkách nebo aplikacích v něm stráví většina z nich denně několik hodin. Ukázaly to výsledky letošního minisčítání mezi zhruba 25 tisíci dětmi, které zveřejnil na svém webu Český statistický úřad.

Žáci základních škol odpovídali mimo jiné na otázku, kterou věc by si vybrali, pokud by mohli mít jen jednu. Jako odpověď jich přes 42,6 procenta zvolilo mobilní telefon a 31,2 procenta počítač či notebook s internetem. Pro přibližně desetinu je nejdůležitější kniha. Kolem 7,5 procenta žáků uvedlo PlayStation. Méně často se mezi odpověďmi objevil tablet (3,1 %) či hudební přehrávač (2,8 %) a nejméně televize (2,4 %).

Nadměrné používání mobilních telefonů však musí řešit základní školy, protože děti přestávají ve škole i mezi hodinami komunikovat a věnují se jen elektronickým obrazovkám.

Do školního řádu proto přidává stále více ředitelů nové nařízení, že žáci nesmí zapínat mobily nejen při vyučovací hodině, ale i o přestávkách.

„Ve třídách bylo i o přestávkách relativní ticho a při hodinách byly děti v podivném režimu hibernace nebo řečeno IT slovníkem: v režimu stand-by,“ popisuje běžný den před zákazem mobilů třídní učitelka z Gymnázia Nad Alejí Renata Langrová.

Česká školní inspekce ale se zákazem mobilů o přestávkách nesouhlasí. Plošný zákaz podle inspektorů zasahuje žákům do jejich soukromých práv.

Z výzkumu statistiků dále vyplynulo, že děti si dnes často neumí představit, že by byly bez mobilního telefonu a internetu. Na internetových stránkách nebo aplikacích v telefonu stráví kolem 22,7 procenta dětí dvě hodiny denně. Kolem 16,7 procenta školáků této činnosti věnuje tři hodiny každý den a každý desátý dokonce i víc než pět hodin denně. Hodinu či méně uvedlo celkem 38,3 procenta dětí.

Ze statistického šetření také vyplývá, že nejdůležitější je mobil pro děti ze Zlínského kraje (45 procent). Naopak nejméně si ho cení obyvatelé Olomouckého kraje (40,2 %).

Velký rozdíl je mezi pohlavími. Kdyby chlapci mohli mít jen jednu věc, vybrali by si počítač nebo notebook s připojením k internetu (45,4 %). Mobil by zvolilo 28,7 procenta z nich. Dívky by zvolily daleko raději mobil (56,3 %). Počítač by si vybralo jen 17 procent, ani ne o dvě procenta více než třeba knihu (15,2 %).

Reklama

Doporučované