Hlavní obsah

Za obrazy „mazala z Hané“ bude výtah. Faltýnek už chystá další dražbu

Foto: ČTK, ČTK

Poslanec Faltýnek, zvaný Jarek, sám sebe skromně označuje za mazala z Hané. Na akrylech se mu prý líbí, že jde o velmi rychlou malířskou techniku.

Reklama

Prostějovská škola Jistota uvedla, že získala z aukce obrazů Jaroslava Faltýnka a slovenského ministra financí Ladislava Kamenického 1,45 milionu korun.

Článek

Prostějovská škola Jistota, jejímiž žáky jsou děti s handicapem, už má na svém kontě statisíce korun z nedávné dražby obrazů, jejichž autory jsou politici. Druhý muž vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a slovenský ministr financí Ladislav Kamenický (SMER-SD). Nezvykle vysoké částky byli ochotni za jejich amatérskou tvorbu zaplatit a škole věnovat přední čeští podnikatelé Marek Dospiva a Karel Rypl.

Přijetí výtěžku z dražby potvrdila Seznamu ředitelka prostějovské školy Marie Turková. „Peníze za obrazy jsme na bankovním účtě přijali ještě před vánočními svátky, je to pro nás určitě velká pomoc,“ uvedla.

Jak upřesnila, prosincová charitativní aukce dvou obrazů od Faltýnka a jednoho od Kamenického škole vynesla celkem 1,45 milionu korun.

Marek Dospiva, spolumajitel česko-slovenské finanční skupiny Penta, si koupil jeden z Faltýnkových akrylů za půl milionu a k tomu ještě za 250 tisíc vydražil Kamenického výtvarné dílo. Druhý Faltýnkův obraz za 700 tisíc v aukci získal chomutovský podnikatel a Faltýnkův blízký přítel Karel Rypl, majitel stavební firmy Silnice Group.

Zatímco Dospiva díla zakoupil jako fyzická osoba, Rypl investoval přes firmu. „Ze společnosti Silnice Group nám přišly peníze 18. prosince, od pana Dospivy 20. prosince, máme samozřejmě řádně podepsané darovací smlouvy,“ dodala také ředitelka Turková.

Kdo umí, ten umí

Výtěžek teď chce škola z větší části využít na nový výtah. „Ještě letos si jej objednáme a zaplatíme za něj zálohu, příští rok o prázdninách by měla proběhnout instalace,“ uvedla ředitelka Turková, která se podle vlastních slov zná s Faltýnkem – taktéž rodákem z Prostějova a bývalým tamním radním – už 26 let. „Pomáhal nám, když ještě dělal v prostějovských sladovnách,“ vzpomíná ředitelka na společné začátky.

Předseda poslaneckého klubu Babišova hnutí ANO a šéf sněmovního zemědělského výboru Faltýnek už jednu dražbu svých obrazů ve prospěch školy Jistota v Praze uspořádal. I tehdy v červnu 2018 koupil jedno ze tří jím věnovaných děl miliardář Dospiva, další pak brněnský podnikatel Libor Hledík z firmy Trade Fides. Za třetí obraz měla dle vyjádření školy peníze poslat berounská firma Relax Park, nicméně její majitel Daniel Šopov pro Seznam nedávno prohlásil, že se žádné aukce nikdy neúčastnili.

Výtěžek z tehdejšího prodeje Faltýnkových akrylů – celkem 1,418 milionu korun – škola Jistota využila na novou fasádu. Ředitelka Turková věří, že se z charitativních dražeb obrazů věnovaných politiky může stát tradice, a už spřádá plány, jak by bylo možné takto jejich školu rozšířit pro další postižené děti.

Nad nezvykle vysokými aukčními cenami děl Jaroslava Faltýnka se nijak nepozastavuje. „Kdo umí, ten umí,“ komentuje s úsměvem zájem o tvorbu politika Babišova vládního hnutí.

Zjara repete v Bratislavě

Jaroslav Faltýnek se už chystá na další dražbu obrazů. Se svým slovenským kolegou Kamenickým se podle vlastních slov domluvili, že reciproční aukce proběhne zjara v Bratislavě. Kam peníze tentokrát půjdou, ještě prý není rozhodnuto. „Zatím nevím, to záleží na panu Kamenickém,“ uvedl Faltýnek pro Seznam. Nic dalšího po bratislavské aukci zatím neplánuje. „Musím malovat a je na to málo času,“ dodal poslanec.

Kromě této charitativní tvorby se ve volném čase věnuje i komerční. Jak přiznal, v roce 2018 si takto k poslaneckému platu z prodeje obrazů přivydělal přes půl milionu korun. „Ta částka byla řádně zdaněna. Ceny jednotlivých obrazů se pohybovaly v rozmezí od 20 do 40 tisíc korun, dle velikosti. Prodávala to galerie, já ty ceny neurčoval,“ řekl Faltýnek Seznamu.

Redakce ohledně prosincové aukce oslovila i oba úspěšné dražitele, Dospivu a Rypla. Chtěla mimo jiné vědět, proč se rozhodli zrovna touto formou přispět na handicapované děti a jak s nakoupenými díly vlivných politiků naloží. Ani jeden z byznysmenů na otázky neodpověděl. „Myslím, že všechno podstatné už k tomu bylo řečeno,“ uvedl mluvčí Dospivovy skupiny Penta Ivo Mravinac. Po první dražbě v roce 2018 Dospiva prohlásil, že klíčové pro něj je, že celý výtěžek jde na charitu.

Reklama

Doporučované