Hlavní obsah

Za odhalování pravdy nás chtějí poslat na 14 let do vězení, říká novinář v Barmě

Novinářům v Barmě hrozí až 14 let za mřížemiVideo: AP

 

Reklama

Novináři z agentury Reuters působící v Barmě jsou obžalováni z porušení státního tajemství. Oba muži psali o tématu uprchlíků z etnika Rohingů, teď jim hrozí trest odnětí svobody na 14 let.

Článek

Barmská prokuratura ve středu obžalovala sedmadvacetiletého Ťjo Sou U a jednačtyřicetiletého Wa Lona z porušení státního tajemství. Oba novináři se ponořili do tématu utlačování etnika Rohingů, ke kterému v Barmě masivně dochází už několik měsíců. Ve vazbě čekají od 12. prosince a nyní jim hrozí až 14 let za mřížemi.

„Zakročili proti nám, protože jsme se snažili odhalit pravdu,” řekl médiím novinář Wa Lone, když byl ve středu po půlhodinovém jednání odváděn od soudu zpátky do největší barmské věznice Insein.

Podle barmských úřadů získali novináři nelegálně „významné tajné vládní dokumenty vztahující se k bezpečnostním silám s cílem sdílet je se zahraničními médii”. Policisté, kteří žurnalistům informace poskytli, byli rovněž zatčeni. Celá situace se odehrála v barmském Arakanském státě, kde jsou bezpečnostní složky obviňovány z porušování lidských práv při tažení proti Rohingům.

Obhájce novinářů Than Zo Aun ve středu prohlásil, že vyzval k okamžitému propuštění svých klientů na kauci. Soudce to ale odmítl s tím, že žádost přezkoumá a rozhodne při příštím jednání, které se uskuteční 23. ledna. „Od verdiktu jsme ještě daleko,” řekl obhájce.

K propuštění novinářů už vyzvala Barmu Evropská unie, americký ministr zahraničí Rex Tillerson a další vysocí západní činitelé. Organizace pro lidská práva kritizují novou barmskou civilní vládu vedenou nositelkou Nobelovy ceny za mír Su Ťij, že nadále používá zákony z koloniální éry k zatrašování a uvězňování žurnalistů.

Reklama

Doporučované