Hlavní obsah

Za péči o důchodce skončila v policejní cele

Záhady Josefa Klímy z 5. 11. 2020: Za péči o důchodce skončila v policejní cele.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Marta Sívková otevřela po poradě se svými právníky ve zrekonstruovaném vesnickém domě zařízení pro seniory. Klienti jsou spokojeni, jejich rodiny také. Ale podle úřadů obchází zákony, a tudíž se dopustila trestného činu.

Článek

„Letos v létě sem k nám do penzionu vrazilo policejní komando, několik hodin to tu policisté prohledávali, zpovídali ubytované seniory, často už dementní, a mě nakonec odvezli do vazební cely. Přestože jsem epileptička, odmítli mi dát léky. Když jsem upozorňovala, že můžu dostat záchvat, řekli mi, že kdyby k tomu došlo, zavolají rychlou. Až po intervenci mé právničky mi manžel léky mohl přivézt,“ vzpomíná Marta Sívková, zatímco stojíme na dvoře úhledného penzionu v Příkazech na Olomoucku.

Marta Sívková není ani vražedkyně, ani lupička. Jen zakladatelka spolku, který v domě U dvou slunečnic ubytoval několik seniorů. Asistenti jim tu poskytují různé služby – od vaření až po cvičení, pravidelně sem dochází lékařka, a všichni jsou tu víceméně spokojeni. Včetně rodinných příslušníků ubytovaných seniorů.

„Máme tu maminku, kterou jsme se marně snažili umístit do LDN, nebo do některého z domova důchodců, protože všude je plno a dlouhé čekací lhůty,“ říkají manželé H. „Tady ji vzali hned, má tu výbornou péči, kterou můžeme také denně kontrolovat, protože jsme ze sousední vesnice.“

I další příbuzní zdejších obyvatel jejich slova potvrzují.

Proč tu tedy policejní komando takhle tvrdě zasahovalo? Protože Marta Sívková po poradě se svými právníky zřídila ve zrekonstruovaném vesnickém domě zařízení pro seniory, které podle úřadů obchází zákony, a tudíž se dopustila trestného činu nedovoleného podnikání.

Zjednodušeně řečeno – penzion seniory jen ubytovává, zatímco všechny ostatní služby, včetně rehabilitací, si senioři nasmlouvali individuálně s příslušným personálem. Tímhle systémem se zároveň vyhýbá spoustě byrokratických opatření, kterými se musí zřizovatelé klasických domovů pro seniory pracně prodírat, ale které jsou podle úřadů nezbytné. Přitom, na rozdíl od „oficiálních“ zařízení, nestojí tenhle „dům seniorů“ stát ani kraj vůbec nic. Všechno se platí z důchodů a z příspěvků za pečovatelskou službu, senioři jsou ubytovaní v místě svého bydliště, takže příbuzní za nimi mohou volně docházet kdykoli a na kvalitu péče si nikdo nestěžuje.

I lékařka, která sem pravidelně jezdí na kontroly, si existenci tohoto typu péče o seniory pochvaluje a tvrdí, že právě v něčem takovém je budoucnost, protože to uleví přetíženému sociálnímu systému.

Podle právníků Marty Sívkové je všechno z hlediska zákona legitimní, podle krajského úřadu a policie je to zločin. Kdo má pravdu? Nejde přitom jen o tento jediný případ, protože dům U dvou slunečnic otvírá daleko obecnější otázky.

Odpovědi jsme hledali v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované