Hlavní obsah

Za pět let může ubýt až 200 praktiků, víc než třetina je starší 60 let

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Více než třetina praktických lékařů je starší 60 let a reálně hrozí, že do pěti let ubude 100 až 200 praktiků.

Článek

Dnes to řekl senátor a lékař Roman Kraus (ODS). Podle něj je v České republice 6475 praktických lékařů pro dospělé, z čehož je 2848 starších 60 let a 1473 je nad 65 let. Ročně atestuje 150 až 180 lékařů v této odbornosti. Kraus navrhuje zatraktivnění oboru na lékařských fakultách a také lepší finanční ohodnocení.

Stárnutí praktických lékařů se podle Krause týká všech regionů, nejvíce postiženými jsou kromě Jihomoravského kraje i kraj Ústecký, Plzeňský a Jihočeský. „Například v Ústeckém kraji byl průměrný věk praktického lékaře loni 54,2 let, v Plzeňském 53,9 let,“ uvedl Kraus. Podle něj by do pěti let mohlo ubýt 100 až 200 praktiků. „Může to být i více, záleží, kdy ti starší přestanou pracovat,“ řekl Kraus a připomněl případy, že někde ordinují i osmdesátiletí praktici.

Kraus je předsedou senátního výboru pro zdravotnictví a o situaci jednal u kulatého stolu. „Chceme vyjádřit obavy a znepokojení nad tím, že v České republice ubývají ordinace praktických lékařů, což může být pro české zdravotnictví v krátké době zásadní problém. Musí se to řešit teď, protože výsledky budou až za mnoho let,“ uvedl Kraus a poukázal na šestileté studium a následný postgraduál.

Situaci řešil se zástupci lékařských fakult, kde by se měla specializace všeobecného praktického lékařství stát mezi studenty více žádanou. Zmínil například formu stipendií a podobně. Zlepšit se podle něj musí i finanční ohodnocení, jako další pozitiva zmínil například nabídku úředníka pro administraci pro několik praktiků, bydlení za nižší náklady nebo pronájem ambulancí za symbolickou cenu.

Například Jihočeský kraj vyhlásí dotační program, aby přivedl do jižních Čech nové lékaře, praktiky a zubaře. Motivační dotace pro jednoho lékaře bude 600 tisíc korun, kraj mu bude také pět let přispívat měsíčně na bydlení 15 tisíc korun.

Chceme vyjádřit obavy a znepokojení nad tím, že v České republice ubývají ordinace praktických lékařů, což může být pro české zdravotnictví v krátké době zásadní problém.
Roman Kraus, lékař, senátor

Noví doktoři by měli v kraji zůstat aspoň pět let. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) jim poskytne smlouvy. „Jde o první dotační program svého druhu v zemi,“ řekl nedávno ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Kraj bude přijímat požadavky od obcí, na jihu Čech chybí odhadem desítky lékařů. Nové doktory bude hledat i na Slovensku. Snahou je přilákat jich co nejvíc. Dotační program musí ještě v říjnu schválit zastupitelé. Opoziční Piráti iniciativu kraje vítají.

„Zatím počítáme s jednotkami milionů korun, kdyby v prvním roce přišlo pět sedm lékařů. Chceme je přivést tam, kde je snížená dostupnost zdravotní péče. Lékaři častěji provozují péči ve větších městech, což u krajů, jako je Jihočeský, který je velký rozlohou, vede k tomu, že pokrytí lékařskou službou není ideální. Budeme motivovat lékaře pobídkami na základě spolupráce s VZP a obcemi. Chceme vytvořit podmínky, aby tu zůstali déle než pět let,“ řekl před časem jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Reklama

Doporučované