Hlavní obsah
Online

Vojtěch potvrdil nástup. Zeman ho ministrem jmenuje ve středu

Foto: vlada.cz

Poslanec ANO Adam Vojtěch

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Premiér Andrej Babiš oznámil, že dojde k výměně ministra zdravotnictví. Místo Petra Arenbergera se vrátí Adam Vojtěch (za ANO).

- Prezident Miloš Zeman uvedl, že jmenovací dekret Adama Vojtěcha podepíše ve středu.

- Odcházející ministr Arenberger uvedl, že jeho jedinou chybou bylo špatně vyplněné majetkové přiznání. Média obvinil z lynče a nátlaku na rodinu.

- Číslo R mírně kleslo (0,73). Stále se pohybuje okolo hodnoty 0,7, což znamená ústup epidemie.

- Co vše se mění od 24. května, si projděte podrobně ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Vojtěch promluvil o nabídce od Babiše i co chystá udělat s Arenbergerem

    Premiér Andrej Babiš dnes ráno oznámil, že novým ministrem zdravotnictví se stane Adam Vojtěch, který resort vedl do září loňského roku. Vojtěch se k nominaci nechtěl zprvu vyjadřovat. Poté, co mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na Twitteru oznámil, že prezident Vojtěcha ministrem jmenuje ve středu 26. května, staronový ministr nabídku potvrdil a rozhovořil se i o svých plánech na následujících pět měsíců, které ho v křesle ministra čekají.

  • Babiš: Oficiální jmenování Vojtěcha do funkce není potřeba

    Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nebude jmenování Adama Vojtěcha do funkce ministra zdravotnictví doprovázet tradiční ceremoniál a nový ministr si pouze převezme jmenovací dekret. Babiš novinářům po summitu EU v Bruselu řekl, že se takto dohodl s prezidentem, oficiální jmenování podle něj není potřeba. Premiér zatím neví, v kolik hodin Vojtěcha uvede do funkce, možná se tak stane v podvečer, řekl.

  • Zeman jmenuje Vojtěcha ve středu

    Prezident Miloš Zeman souhlasí se jmenováním Adama Vojtěcha ministrem zdravotnictví. Jmenovací dekret podepíše ve středu, pak bude Vojtěch uveden do funkce ministra.

  • Covid pasy se zrychleně neprojednají

    Sněmovna odmítla potvrdit trvání stavu legislativní nouze, v němž měla zrychleně projednat vládní novelu o vydávání tzv. covidových certifikátů.

  • Kuba: Potřebujeme stabilní ministerstvo zdravotnictví

    Kraje podle předsedy jejich asociace Martina Kuby (ODS) potřebují stabilního ministra zdravotnictví, který se orientuje v problematice resortu. Časté změny zpomalují koncepční jednání resortu s kraji. Kuba to dnes řekl ČTK v reakci na odstoupení ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO). Za dobu pandemie koronaviru je to čtvrtá výměna v čele ministerstva. Kuba dnes prohlásil, že časté výměny ministrů zdravotnictví nesvědčí o propracovaném výběru kandidátů a dál zhorší důvěru veřejnosti v politiky.

  • Schillerová: Adam Vojtěch nebude ztrácet čas

    „Adam Vojtěch byl úspěšný ministr zdravotnictví, který tam odpracoval obrovský kus práce, rovnýma nohama se dostal do centra těžké zdravotní krize, přesto s tím bojoval, prošel si největším peklem ze všech ministrů zdravotnictví, kteří tam byli. Vítám jeho návrat, měli jsme i dobré vztahy, byl to korektní člověk, velký srdcař, který stejně jako já vnímal post ministra jako službu národu. Velmi rychle se zorientuje, nebude ztrácet čas, okamžitě naváže na svoji práci a dotáhne ji důstojně do konce. Jeho návrat vítám,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

  • Dozvíte se to včas, řekl Vojtěch ke svému angažmá. Schůzku domluvenou nemá

    Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) se ke svému návratu do funkce zatím nechtěl vyjadřovat. Nechtěl potvrdit ani to, že nabídku od premiéra Andreje Babiše dostal. „Dozvíte se to včas,“ řekl na dotaz po jednání sněmovního zdravotnického výboru.

    Poslanec dodal, že nemá dohodnutou žádnou schůzku, která by se případného nástupu týkala.

  • Pandemii letos v maloobchodu nepřečkalo 2 000 firem a 10 000 živnostníků

    Dlouhou uzávěru ekonomiky způsobenou bojem proti koronaviru letos v maloobchodu nepřečkalo více než 2 000 firem a 10 000 živnostníků.

    Aktuálně je podle statistik poradenské a analytické společnosti Dun & Bradstreet v ČR registrováno 34 000 společností a přes 173 000 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), které podnikají v maloobchodu. Je to nejméně od roku 2016.

    „Maloobchod má za sebou extrémně komplikované období. Větší šanci na přežití mají obchodníci s dobrým finančním zázemím a ti, kteří se rychle dokázali adaptovat na nové podmínky, například spuštěním online prodeje. Naopak ryze kamenné obchody, specializované prodejny nebo provozovny závislé na kontaktním prodeji musí častěji řešit existenční problémy,“ uvedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

  • Provozovatelé bazénů nevědí, zda v pondělí otevřou

    Provozovatelé bazénů podle své asociace zvažují, zda od pondělí venkovní provoz zahájí, nebo s tím počkají až na otevření vnitřních prostor.

  • Odboráře ohlášený Vojtěchův návrat překvapil

    Odboráře zpráva o možném návratu Adama Vojtěch (za ANO) do čela resortu zdravotnictví překvapila. Nečekali by, že je takový personální výběr vůbec možný.

    „Nelze dvakrát vstoupit do stejné řeky. Pachuť je to strašná. Kdyby bylo 1. dubna, tak bych se nedivil. Nemyslel jsem si, že by něco takového bylo personálně možné. Radost za systém z toho nemám,“ řekl předák Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů (LOK) Martin Engel. Případný Vojtěchův návrat do ministerského křesla označil za „šokující událost“.

    Odborový předák podotkl, že měl k Vojtěchovi výhrady už za jeho minulého působení v čele resortu. Podle Engela exministr podcenil první vlnu epidemie. Odborář zmínil mimo jiné nedostatek ochranných pomůcek pro zdravotníky. O nezvládnutí covidové nákazy mluví i šéfka zdravotnických odborů.

    „Překvapilo mě to. Neočekávala bych, že se vrátí původní ministr, který špatně zvládal pandemii covidu-19 a který skončil, protože některé jeho kroky se mohly řešit jinak. Nedokážu si to vysvětlit,“ uvedla šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Podle ní má ANO ve Sněmovně i poslance, kteří se ve zdravotnictví pohybují a funkci by mohli převzít.

  • Legislativa ke covid pasu se nejspíš nebude projednávat zrychleně

    Poslanci se dnes odpoledne sejdou k projednání legislativy potřebné k takzvaným covid pasům. Opozice nechce podpořit její projednání ve zkráceném režimu kvůli některým neústavním úpravám, jež chtějí na plénu řádně prodiskutovat. „Vypadá to, že to nebude tak rychlé, ale bude to ku prospěchu věci. Pokud jsou tam některá rizika z pohledu ústavních právníků, je z mého pohledu lepší se tím zabývat delší čas,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD a právník Jan Chvojka.

  • Hamáček: Vojtěchův návrat nás překvapil

    Podle vicepremiéra Jana Hamáčka je Arenbergerův konec vzhledem k poslednímu vývoji logický a očekávatelný. „Nominace jeho nástupce nás - říkám otevřeně - trochu překvapila. V hnutí ANO zřejmě skončila ta éra nominování nepolitických odborníků do funkce ministra. Takže politika nepolitických ministrů asi narazila na nějaké limity a vracíme se zpět k politikům - sociální dmeokracie vždy razila názor, že ministrem má být politik,“ uvedl Hamáček.

  • Opozice: Vojtěchův návrat je zoufalost

    Návrat Adama Vojtěcha do funkce ministra zdravotnictví podle opozice jen značí, že premiér Andrej Babiš už nemá kde brát. Připomínají, že se s Vojtěchem pojí řada neprůhledných zakázek z období začátku pandemie.

  • Válek: Arenberger nemůže šéfovat nemocnici

    Podle poslance Vlastimila Válka (TOP 09) by měl Arenberger skončit i jako ředitel vinohradské nemocnice. „Pokud jsou kauzy skutečné a pravdivé, domnívám se, že neplatí, že ministr krást nemůže a ředitel nemocnice může. Pokud se opravdu stalo to, co se publikovalo, tak je potřeba, aby nebyl v řídící funkci a neodváděl peníze z nemocnice,“ řekl Válek. Šéf lidovců Marian Jurečka se domnívá, že v nemocnici by měla proběhnout hloubková kontrola.

  • Arenberger: Odstupuji kvůli tlaku na rodinu

    „Nemyslím si, že je nutné, aby byla moje rodina, přátelé, kolegové i pacienti vystavováni během mé práce pro veřejné zdraví tomuto stupňujícímu se, nepříjemnému tlaku. Proto jsem se rozhodl, že odstoupím,“ dodal Arenberger. Změna podle něj nezkomplikuje boj proti epidemii.

  • Kubek: Z ministrování je krátkodobá brigáda

    Z funkce ministra zdravotnictví se stala krátkodobá brigáda, a to si zdravotnictví nezaslouží, řekl k výměně ministra šéf lékařské komory Kubek.

  • Arenberger: Byl to mediální lynč

    „Daně platím poctivě. Daňová přiznání mám v pořádku. Bohužel jsem nesprávně vyplnil majetková přiznání a vytvořil tak prostor ke kreativním spekulacím. To je to jediné, co jsem provedl. Co jsem ale zažil poslední týden, připomínalo spíš mediální lynč než seriózní zpravodajství,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger, když oznamoval rezignaci.

  • Méně očkování než před týdnem

    Dávku očkování proti nemoci covid-19 v pondělí dostalo 74 833 lidí, zhruba o 3 000 méně než o týden dřív. Počet se ale obvykle dodatečně zvyšuje po dohlášení všech očkování. Dávek dosud zdravotníci rozdali téměř 4,738 milionu, u většiny používaných vakcín jsou k dokončené vakcinaci potřeba dvě. Plně naočkováno je téměř 1,246 milionu lidí.

  • Prezident výměnu ministra zatím nekomentuje

    Prezident Zeman bude o výměně v čele ministerstva zdravotnictví hovořit s premiérem, až poté sdělí stanovisko, uvedl mluvčí Hradu Ovčáček.

Reklama

Hlavní zprávy