Hlavní obsah

Za pondělní nehodu u Bologni mohla asi nepozornost či mikrospánek

Reklama

Za pondělní nehodu poblíž letiště v italské Bologni může patrně chvilková nepozornost nebo mikrospánek, řekl dnes ve veřejnoprávním rozhlase RAI prokurátor Giuseppe Amato. Na závěry je podle něj ale brzy. Při srážce cisterny s hořlavými látkami a kamionu zemřel 41letý řidič cisterny, který podle videozáznamu navzdory upozornění nezpomalil. Při následném mocném výbuchu a silném požáru bylo raněno 145 osob, uvedl italský ministr dopravy Danilo Toninelli.

Článek

Vyššímu počtu obětí zabránili dva policisté, kteří během několika minut mezi prvotním požárem po srážce a druhým výbuchem nasměrovali do bezpečné vzdálenosti zvědavé motoristy. „Silnice byla plná lidí, vystupovali z vozů a nehodu si natáčeli. Dva až tři kilometry dálnice byly zaplněné vozy,” řekl policista Giacomo Chiriatti v televizi Sky TG24. „Za šest, sedm, osm minut se nám podařilo dostat všechna auta z místa. Potom došlo k silné explozi jako z filmu o Hirošimě a atomové bombě,” dodal.

Ihned po srážce se ozval první výbuch a vozy začaly hořet. O několik minut později nastala další, podstatně mocnější exploze, která způsobila sesuv části nadjezdu. Po silné explozi následoval požár, který se rozšířil na prodejnu automobilů pod mostem a tam následně explodovalo několik aut. Tlak výbuchů porozbíjel okna v několika budovách.

Někteří z poraněných mají popáleniny, další pořezaly kousky skla, které po okolí rozmetal druhý výbuch. Mezi pořezanými je i 11 policistů, kteří se chystali zasáhnout na místě nehody. Lékaři ošetřili 120 osob a 18 dalších bylo hospitalizováno. Deset pacientů se nachází na oddělení plastické chirurgie, čtyři na oddělení popálenin. Raněné v nemocnici dnes navštívil italský premiér Giuseppe Conte.

Okružní dálnicí u Bologni, kde se nehoda udála, projíždí většina automobilové dopravy z jihu Itálie směrem na Benátky či k alpským tunelům a dále do Německa či Rakouska.

Reklama

Související témata:

Doporučované