Hlavní obsah

Nedodržujete opatření, budete mít záznam. Hamáček chce registr hříšníků

Foto: vláda.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček chce větší kontrolu nad dodržováním protiepidemických opatření. Navrhuje zaznamenávat přestupky proti krizovému zákonu do registru a zpřísnit tresty.

Článek

Ministerstvo vnitra chce rozšířit registr přestupků o protiprávní jednání dle krizového zákona. Bez těchto záznamů policie podle ministra vnitra Jana Hamáčka neví, kdo protiepidemická nařízení porušuje opakovaně, a nemůže ukládat přísnější tresty.

„Jen tak získáme na chronické porušovatele páku a můžeme účinně bojovat se současnou zdravotnickou krizí. Určitá část provozovatelů restaurací, hotelů nebo lanovek opakovaně a cíleně porušuje vládní nařízení,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Pro přísnější dohled je i premiér Andrej Babiš. „Je potřeba, abychom ta opatření mohli vymáhat,“ uvedl v pátek Babiš. Vláda se bude Hamáčkovým návrhem zabývat už v pondělí.

Ministerstvo vnitra v tiskové zprávě upozornilo, že přestupky proti krizovému zákonu nepatří mezi ty, které se do registru nyní zaznamenávají. „Přestupky týkající se krizových stavů představují natolik specifické situace, že při vzniku evidence přestupků v roce 2016 nebylo jejich zařazení do evidence považováno za nutné. Současná situace však tuto nutnost přináší,“ uvedlo ministerstvo.

Hamáček také navrhuje, aby obce, které udělí za takový přestupek pokutu, by měly nově povinnost informovat o tom policii bez zbytečného odkladu. Úpravy a vyšší postihy se týkají jen porušování krizových opatření nařízených vládou, např. zákazu provozování služeb nebo pohybu. Nošení roušek do těchto krizových opatření nespadá.

Za opakované a vážné porušení vládních nařízení bylo nově mělo být možné uložit zákaz činnosti. A to až na jeden rok. Ministerstvo vnitra však upozornilo, že aby se navrhované zpřísnění mohlo týkat i firem, musí být nejdříve schválena jiná Hamáčkova novela. S tou ovšem nesouhlasí Senát.

Premiér Andrej Babiš se podle informací Seznamu tento týden na schůzi Rady vlády pro zdravotní rizika rozčiloval, jak je možné, že od března ještě nikdo nebyl potrestán flagrantní třímilionovou pokutou, když skoro každý den v televizi vidí případy porušování opatření.

Přítomný policejní prezident Jan Švejdar mu vysvětloval, jak funguje správní řízení a že policie s tím od předání případu úřadu už nemá nic společného. A také si postěžoval, že policie k některým notorickým porušovatelům chodí i pětkrát týdně, věc pošle do správného řízení, ale už vůbec neví, jak to vlastně dopadlo.

Přítomný ministr vnitra Jan Hamáček reagoval tím, že připraví rychlou změnu zákona, kterou přinese v pondělí ke schválení na vládu.

Reklama

Doporučované