Hlavní obsah

Za poslední 4 roky jsme investovali 33 miliard korun, říká šéf Unipetrolu

Foto: Unipetrol

Generální ředitel společnosti Tomasz Wiatrak.

Reklama

Unipetrol v těchto dnech slaví 25 let své existence, vznikl 17. února 1995. Za tu dobu podle ředitele Tomasze Wiatraka firma investovala 140 miliard korun.

Článek

Petrochemický holding Unipetrol dal do investic za poslední čtyři roky 33 miliard korun, další investice čekají firmu v následujících letech. ČTK to řekl generální ředitel společnosti Tomasz Wiatrak. Zmínil investici do nové polyetylenové jednotky nebo výdaje do rozšiřování a rekonstrukce čerpacích stanic Benzina. Unipetrol v těchto dnech slaví 25 let své existence, vznikl 17. února 1995. Za tu dobu podle ředitele firma investovala 140 miliard korun.

Stavba polyetylenové jednotky PE3 v Chemparku Záluží u Litvínova je s investičními náklady 8,5 miliardy korun rekordní petrochemickou investicí v Česku. Datum plného spuštění společnost neuvedla, podle informací ČTK by se mělo uskutečnit během první poloviny letošního roku. „Ročně budeme produkovat až 270 000 tun nejmodernějšího vysokohustotního polyetylenového granulátu,“ uvedl Wiatrak.

V maloobchodu se podle něj vyplácí miliardové investice do rekonstrukce a rozšiřování čerpacích stanic Benzina. Značka má nyní v Česku 416 stanic a je lídrem trhu, když na celkovém prodeji prodaného paliva v ČR má téměř čtvrtinový podíl. Loni se firma po 15 letech vrátila na Slovensko.

„Benzina dokázala od roku 2012 zdvojnásobit objem prodaných paliv. Prodej nepalivových produktů vzrostl o 112 procent. Výrazný nárůst zaznamenala Benzina v oblasti prodeje občerstvení, a to o 320 procent od roku 2012. Hrubý provozní zisk se Benzině podařilo od roku 2012 zvýšit o 330 procent na úroveň dvou miliard Kč v roce 2019,“ podotkl Wiatrak.

Unipetrol se podle něj zabývá i principy takzvané cirkulární energetiky neboli opětovného zpracování a využití odpadních plastů. „Zkoumáme možnosti, jak bychom se mohli podílet na recyklaci plastů chemickou cestou a jak na stávajících výrobních technologiích z již použitého materiálu vyrábět nový,“ dodal Wiatrak. Na zavádění technologií chemické recyklace podle něj firma spolupracuje s výzkumnými centry i hlavními sběrateli odpadu.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Do září 2018 se akcie společnosti obchodovaly na pražské burze. Od roku 2005 je Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od předloňského října jediným vlastníkem firmy.

Unipetrolu loni klesl čistý zisk na 726 milionů korun z téměř devíti miliard o rok dříve. Tržby se meziročně snížily o téměř dvě procenta na 128,8 miliardy Kč. Hospodářské výsledky podle firmy nepříznivě ovlivnily náklady na snižování emisí a nízké marže, poukázala také na předloňské započítání opravných položek a příjem za pojistnou událost.

Reklama

Související témata:

Doporučované