Hlavní obsah

Za poslední tři dny utonulo více než 200 migrantů. Letošní počet obětí tak opět přesáhl tisícovku

Ve Středozemním moři utonulo za poslední tři dny více než 200 migrantů.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Podle šéfa Mezinárodní organizace pro migraci Othmana Belbeisiho je nárůst mrtvých alarmující.

Článek

Více než 200 migrantů se za poslední tří dny utopilo ve Středozemním moři. Letošek se tak stal čtvrtým rokem v řadě, kdy je počet utonulých běženců vyšší než 1000.

S narůstajícím počtem mrtvých se objevily spekulace, že pašeráci na moři s životy migrantů více riskují, především kvůli společným zásahům italské vlády a libyjské pobřežní hlídky. Oproti loňskému roku se zvýšil počet migrantů, kteří utonuli při cestě k italským břehům, kvůli čemuž někteří tvrdí, že za zvyšující se počet mrtvých může přísnější migrační politika italské vlády.

Alžírsko do saharské pouště vyhání tisíce afrických uprchlíků.Video: Eliška Kolomazníková, AP

Podle šéfa Mezinárodní organizace pro migraci Othmana Belbeisiho je nárůst mrtvých alarmující. „Pašeráci využívají zoufalství migrantů a nutí je, aby odpluli dříve, než dojde k dalším protiimigračním zásahům na středomořských cestách do Evropy,” uvedl Belbeisi.

Letos vrátila libyjská pobřežní hlídka zpět na břeh Libye zhruba 10 tisíc lidí. Napomohly tomu tři okolnosti doprovázející změny italské migrační politiky. Italská vláda zavřela přístavy, kde kotvily záchranné lodě neziskových organizací a zásobila libyjskou hlídku deseti motorovými čluny, dvěma loděmi a dalším vybavením, které bylo třeba. Zároveň se rozšířila i oblast, v níž může operovat libyjská pobřežní hlídka. Tím se zredukovala plocha, na které odpovědnost za migranty přebíraly lodě Evropské unie a neziskových organizací.

Lodě neziskových organizací se musí podle nových nařízení EU řídit příkazy libyjské pobřežní hlídky. V současnosti je to poprvé za posledních několik měsíců, co ve Středozemním moři nepluje žádná taková záchranná loď.

Striktnější migrační politika Itálie zapříčinila i to, že teď mnohem více běženců míří do libyjských detenčních center, která kvůli špatným životním podmínkám kritizovaly lidskoprávní organizace i OSN. Italský ministr vnitra Matteo Salvini, který stojí za změnami v přístupu k migrantům, odmítl tvrzení, že jsou libyjská zadržovací centra přeplněná vězení. Podle něj jsou tamní podmínky v pořádku.

Šéf Mezinárodní organizace pro migraci Belbeisi to ale vidí jinak. „Běženci, které hlídky vrátí zpět do Libye, by neměli být automaticky posláni do detenčních center. Znepokojuje nás, že budou centra znovu přeplněná a po nedávném přílivu migrantů se životní podmínky v nich zhorší.”

V současné době je podle OSN v detenčních centrech drženo na 10 tisíc lidí, počty se ale různí.

Reklama

Doporučované