Hlavní obsah

Za přemluveného seniora k očkování bonus 380 Kč. Ponižující, míní lékaři

Foto: ČTK

Ilustrační snímek.

Reklama

Od 1. září dostanou praktici extra bonus v případě, že přesvědčí k očkování proti covidu-19 pacienta staršího 65 let. Pojišťovny tak chtějí lékaře motivovat, aby vakcíny dále propagovali, ti však novinku vnímají spíše negativně.

Článek

O novince, která má napomoci vyšší proočkovanosti, se poprvé v pondělí zmínil premiér Andrej Babiš: „My jsme to probrali na radě pro zdravotní rizika, pojišťovny chtějí motivovat naše praktiky, pokud ten praktik přesvědčí nějakého seniora nad 65 let, aby se poprvé naočkoval, tak ho chtějí motivovat částkou 380 korun, což si myslím, že je dobrá iniciativa. Uvidíme, jak to bude fungovat,“ uvedl premiér.

Jak to má vypadat v praxi? Praktický lékař ve svém registru pacientů vyhledá ty, kteří patří do definovaných rizikových skupin a doposud nebyli očkováni. Spadají sem kromě seniorů ještě například pacienti po transplantacích nebo pacienti onkologičtí či imobilní. Následně je osloví a pokusí se je poučit o výhodách očkování.

Pokud dotyčné přesvědčí a očkuje, pojišťovna lékaři z veřejného zdravotního pojištění vyplatí 380 korun. Už nyní lékaři dostávají úhradu ve výši 268 korun za podanou vakcínu. Částku 380 korun dostane nově lékař ještě k tomu navíc.

„Pro vysvětlení si dovolíme uvést, že se jedná o standardní úhradový mechanismus, který je běžně využíván například v oblasti zvyšování dostupnosti zdravotní péče, kde se každoročně v úhradové vyhlášce navyšují úhrady lékařům třeba za výkony ve stomatologii či primární péči,“ řekl Seznam Zprávám Daniel Köppl z tiskového odboru ministerstva zdravotnictví.

Bonusová částka má lékařům zaplatit čas, který stráví administrací a edukací pacientů ohledně výhod očkování. „Výkon by měl uhradit praktickým lékařům jejich snahu oslovit pacienty. Vyhledat je, ověřit, zda pacient nebyl již očkován v centrálním registru, následně jej kontaktovat a edukovat ho o přínosech očkování,“ vysvětluje tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Viktorie Plívová.

„Edukace lékařem obecně není žádný nový výkon, už dnes se v některých případech vykazuje, např. u dětských praktických lékařů,“ dodala.

Osloveným praktickým lékařům se však tato myšlenka nezamlouvá. Motivaci v podobě vyšší uhrazené částky za výkon očkování vnímají jako ponižující nebo výsměšnou.

„Přijde mi to svým způsobem trochu ponižující. Myslím si, že by bylo spíš namístě odměňovat za to, když praktický lékař odjede očkovat pacienta domů, třeba seniora. Částka, kterou dostáváme za očkování proti covidu, je nadstandardní oproti očkování třeba proti chřipce a objíždění pacientů je v tomto náročnější,“ říká praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Podle VZP však zvýšená částka zahrnuje třeba i případnou možnost „nabídnout imobilním pacientům, že za nimi jejich lékař může přijet a vakcínu jim podat doma“.

Bezdíčková se také domnívá, že lidi z rizikových skupin, kteří se doposud nenechali očkovat, s nejvyšší pravděpodobností přesvědčit nepůjde: „Na základě obrovského množství rozhovorů, které jsem s pacienty vedla, si myslím, že lidi, kteří se opravdu očkovat nechtějí, téměř přesvědčit nejde. Většinou je přesvědčí až nějaká krizová situace, kdy se třeba s covidem potýká někdo z jejich bezprostřední blízkosti.“

Mezi nenaočkovanými rizikovými pacienty přitom jsou i tací, kteří například po několika neúspěšných pokusech o registraci snahu nechat se očkovat vzdali. Ti pak vítají možnost nechat se očkovat jednodušším způsobem – bez registrace.

Dalším odmítavým argumentem ze strany praktických lékařů je dojem, že ideální čas pro přesvědčení k očkování stát „zaspal“. Podle dalšího lékaře a zároveň místopředsedy Mladých praktiků Vojtěcha Muchy měla tato snaha přijít už v období mezi lednem a březnem.

„Kdybychom tehdy měli vakcíny v našich ordinacích, tak bychom byli schopni pacienty přesvědčit výrazně lépe, než když jsme je posílali do vzdálených očkovacích center, kde to třeba ani neznají. Bylo to navíc umocněno tím, že epidemická situace byla kritická a umíralo mnoho lidí. Tohle stát promeškal a teď se to snaží nějakým způsobem dohnat. Nemyslím si, že takovýto nápad by vedl k nějaké závratně vyšší proočkovanosti. Myslím si, že je spíše zapotřebí motivovat pacienty než lékaře,“ říká Mucha.

Plán se nezamlouvá ani praktické lékařce Lucii Jordákové: „Podle mého názoru je to výsměch. Myslím, že to je těžce pod naši úroveň. My celou dobu už od ledna přesvědčujeme pacienty, protože víme, že je to důležité, ne abychom za to dostali peníze. Já to určitě nebudu dělat kvůli penězům, ale kvůli pacientům a kvůli epidemické situaci.“

Vyzní to jako „vakcinační byznys“

Praktici se také obávají, že si veřejnost bonus za přemluvení k očkování vyloží jako „vakcinační byznys“.

„Už teď si řada lidí myslí, že očkujeme pro peníze. Ta práce a diskuse na téma očkování bývají tak moc náročné, že u mnoho svých kolegů pozoruji, že už očkovat nechtějí. Zároveň tam, kde je vyvíjen veliký tlak, tak ochota nechat se očkovat je o to nižší. Je to patrné všude,“ říká Bezdíčková.

„Pokaždé když vyjde v médiích zpráva, že lékaři mají dostat za něco nějakým způsobem přidáno, tak se objeví komentáře, že covid nebo očkování jsou byznys a podobně. Ani se tomu moc nedivím, ale na druhou stranu si myslím, že pokud by se třeba v naší ordinaci proočkovalo zbývajících zhruba 20 procent našich pacientů, tak by ta částka nebyla nijak zajímavá,“ přidává se Mucha.

Ministerstvo zdravotnictví i Všeobecná zdravotní pojišťovna však takové výklady situace odmítají. „Očkování proti covidu-19 je zdravotní výkon hrazený zdravotní pojišťovnou již dnes. Zvýšení úhrady je standardní motivační nástroj, kterým zdravotní pojišťovny řeší poskytování zdravotní péče. Konstrukce o ‚vakcinačním byznysu‘ nedává žádný smysl. Úhrady dostává od pojišťovny lékař. Vakcíny jako takové jsou hrazeny státem, který je objednává dle dopředu schváleného plánu,“ říká Köppl.

Reklama

Doporučované