Hlavní obsah

Za přezdívku Pitomio Okamura nic nevysoudil, parlamentní volby v Iráku a boj s klimatickými změnami

Den očima Barbory KalátovéVideo: Barbora Kalátová

 

Reklama

Události 10. května očima Barbory Kalátové.

Článek

Místopředseda Sněmovny Tomio Okamura neuspěl s dovoláním ve sporu kvůli přezdívce Pitomio v týdeníku Reflex. Vydavatelství se už dříve muselo na webu omluvit za dva články z roku 2013, Okamura ale nevysoudil odškodnění. Justice navíc v obecné rovině připustila možnost použít přezdívku Pitomio v rámci oprávněné kritiky.

Americký Senát jedná o zvolení nové ředitelky CIA Giny Haspelové. Do funkce ji navrhl prezident Donald Trump. Senátor John McCain z řad republikánů, kteří by pro ni měli hlasovat, ale vyzval k jejímu nezvolení. Za války ve Vietnamu byl totiž sám jako zajatec mučen, zatímco Haspelová prokazatelně mučení vězňů ze strany CIA kryla. Hlasování o zvolení tak bude nejspíš velmi těsné.

Zhruba jeden milion vojáků, policistů a dalších příslušníků bezpečnostních složek v Iráku hlasovalo v prvních parlamentních volbách od vítězství nad Islámským státem. Před volebními místnostmi se tvořily dlouhé fronty, zbytek země bude ve volbách hlasovat v sobotu. Volby nemají žádného hlavního favorita. Mandát by rád obhájil současný premiér Hajdar Abádí.

Reklama

Doporučované