Hlavní obsah

„Za prezidentem teď mohu jen já.“ Kancléř Mynář o izolaci hlavy státu

Foto: Profimedia.cz

Rukavice, respirátor, ochranné brýle. Kancléř v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jak přísně je nastavený režim pro lidi pohybující se kolem hlavy státu.

Reklama

„Prezident žije!“ dalo by se zvolat. Od vypuknutí epidemie koronaviru v Česku nebylo o Miloši Zemanovi slyšet. Zítra večer však hodlá vystoupit s projevem k národu. O tom, jak se Hrad přizpůsobil podmínkám v době koronavirové, hovoří v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy kancléř Vratislav Mynář.

Článek

Prezident Miloš Zeman je kvůli pandemii „utěsněný“ na zámku v Lánech. Stará se o něho speciální šestičlenný tým, dvě pečovatelky a kuchař. Politicky k němu má přístup pouze kancléř. Vůbec první detaily o životě hlavy státu v době nouzového stavu prozradil v rozhovoru pro Seznam Zprávy kancléř Vratislav Mynář.

K jakým bezpečnostním opatřením sáhla prezidentská kancelář na Hradě?

Podřídili jsme se samozřejmě nařízením vlády. V první fázi jsem nařídil, aby si lidé vybrali starou dovolenou. To jako zaměstnavatel mohu. Následně jsme vytvořili seznam lidí, kteří mohou docházet na Hrad do práce. Jde o ty nejnutnější pracovníky.

Kolik jich je?

Za prezidentskou kancelář je to zhruba 20 až 25 lidí. O základní chod Pražského hradu se pak starají pracovníci správy.

Má Správa Pražského hradu dostatek ochranných pomůcek?

Ano. Hygienické masky jsme rozdali útvaru pro ochranu prezidenta, další jsme rozdali Hradní stráži a stejně tak části Správy Pražského hradu a prezidentské kanceláři. Zbytek, tedy 300 respirátorů a 750 vyměnitelných filtrů, jsme darovali Ústřední vojenské nemocnici. Jinak je Hrad uzavřený, tak prázdný jsem ho nikdy neviděl.

Kdo všechno má přístup k Miloši Zemanovi?

K prezidentovi mám přístup jen já.

Kdo za prezidentem mohl v době, kdy jste byl v karanténě po nedávném návratu z Číny?

Tajemník Jaroslav Hlinovský.

Nikdo jiný? Ani mluvčí Jiří Ovčáček?

Všichni ostatní jen ve výjimečných případech, které nastanou například při natáčení televizního projevu k národu. Díky mému povolení za ním mohou. Stejně jako ostatní v tomto případě budou platit velice přísná bezpečnostní opatření. Povinností jsou ochranné pomůcky, rukavice, respirátor. Pohyb kolem pana prezidenta je minimalizovaný.

Jak je to s lékaři na Hradě?

Dohodli jsme se s armádou, že máme k dispozici paní doktorku, která kontroluje všechny, kdo docházejí na Hrad. Každý takový projde vstupní kontrolou včetně měření teploty.

Jak je tomu v Lánech v případě prezidenta? Kdo se o něho stará?

Zařídil jsem to tak, že se u něho střídají tři směny z útvaru pro ochranu prezidenta, jde o šestičlenné party. Všichni jejich členové byli předem testováni v Ústřední vojenské nemocnici. Bydlí v Lánech, nikam nejezdí. Museli jsme zabránit jejich styku s veřejností. Prvních šest dnů slouží jeden šestičlenný tým, který následně vystřídá na dalších šest dnů druhá šestičlenná parta. Všichni mají roušky a další ochranné pomůcky.

Kdo další se o prezidenta stará?

Na zámku je kuchař, který s prezidentem do styku nepřijde. Vaří ale v ochranných pomůckách. Pak tam jsou další dvě děvčata ze Správy Pražského hradu, která se střídají a jsou prezidentovi k ruce, když něco potřebuje. Všichni jsou adekvátně chráněni, všichni prošli testováním.

Manželka ani dcera s prezidentem nyní nejsou?

Paní Ivanka je podle mých informací v Praze v Lumbeho vile. Dcera Kateřina, nevím, asi také.

Proč prezident dosud k národu nepromluvil?

To je jednoduché. Kdyby vystoupil dopředu, plno lidí by se ozvalo s tím, ať se do toho nemíchá, protože to teď má řešit vláda a krizový štáb. Když vystoupí teď, bude zase někdo říkat, že je to pozdě. Nikdy se nezavděčíte všem, to je pořád dokola. Důležité je, že vystoupí a promluví k národu. Vyhodnotil to tak, že teď je to vhodné. Proslov má připravený a těší se na něj.

Druhou část velkého rozhovoru s kancléřem Vratislavem Mynářem přinesou Seznam Zprávy zítra ráno. Dozvíte se mimo jiné detaily nedávné tajné výpravy Mynáře a spol. do Pekingu.

Reklama

Doporučované