Hlavní obsah

Za příliš nízkou nezaměstnanost může nefunkční školní systém. Máme moc studentů humanitních oborů, říká Dlouhý

Druhá část rozhovoru s prezidentem Hospodářské komory o nezaměstnanosti, mzdách a české ekonomice.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Máme špatný vzdělávací systém, a tím pádem málo pracovníků tam, kde je potřebujeme. I proto se prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, přiklání k návrhu vlády o zaměstnávání cizinců v ČR, především těch z Ukrajiny.

Článek

Nezaměstnanost v Česku je nejnižší od roku 1997, v červnu stagnovala na hodnotě 2,6 procenta. Podle prezidenta Hospodářské komory odpovídá rekordně nízká nezaměstnanost situaci na českém trhu. Problém v nedostatku lidských zdrojů je podle něj už v samotném vzdělávání.

Podle něj je tu příliš gymnázií, tudíž moc studentů humanitních studií a málo těch, kteří studují obory technické. Struktura lidí, kteří přichází na trh práce, je tak jiná než poptávka po nich. Řešením by proto mohli být i zahraniční pracovníci.

„Protože vím, že řada firem odmítá zakázky a tvrdí, že ekonomický růst se zpomalí kvůli nedostatku lidí, podporujeme vládní program, aby se sem za prací vozili zahraniční pracovníci, především ti z Ukrajiny.“ Prezident HK však jedním dechem dodává, že ze zaměstnávání cizinců v ČR příliš radost nemá a nemělo by se jednat o dlouhodobé řešení. To je třeba hledat právě ve vzdělávání.

Nedostatek pracovních sil na trhu práce zároveň zvedá mzdy. Firmám tak nezbývají peníze na vývoj a inovace. A právě investice podle Dlouhého nutně potřebuje nejen stát, ale i soukromí podnikatelé.

Zvýšení mezd musí být rozhodnutí zaměstnavatele, ne tlak odborů

Podle Dlouhého jsou vyšší mzdy na místě, ale musí jít o rozhodnutí podnikatelů, nikoliv tlak odborů. Zároveň je podle něj třeba být obezřetný v situaci, kdy platy ve státním sektoru rostou rychleji než v tom soukromém.

„Přejeme si, aby podnikatelé mohli platit vyšší mzdy, ale to jen tehdy, když tomu odpovídá situace na trhu práce nebo se jedná o rozhodnutí podnikatelů. Nikoliv zbytečný administrativní tlak jen proto, že někdo od boku vystřelí nějaké číslo, o které mají platy vzrůst,“ vysvětluje Dlouhý.

Českou ekonomiku může ohrozit obchodní válka, řecká krize i další migrační vlna

„Mzdy rostou rychleji než produktivita, krátkodobě si to můžeme dovolit, dlouhodobě nikoliv, protože nemůžeme vědět, jestli se neobjeví další řecká krize nebo migrační vlna, a nevíme, jak to dopadne třeba s italskými bankami. Což může způsobit dopady na celou evropskou ekonomiku, tedy i na tu českou,“ popisuje prezident HK další okolnosti, které by Česko mohly potrápit.

Z dlouhodobého hlediska by nás také mohla ohrozit zpomalující německá ekonomika, i když podle Dlouhého už neplatí, že Německo kýchne a Česká republika dostane chřipku. Přes Německo ale stále putuje například řada polotovarů z automobilového průmyslu a dotýká se nás tak i situace mezi USA a Čínou, kam finální automobily z Německa často putují.

V České republice je podle prezidenta HK ale naopak pozitivní, že je tu například nízká nerovnost mezi platy v různých skupinách obyvatelstva, máme také nízký dluh a veřejné finance pod kontrolou. Náš růst je navíc rychlejší než evropský průměr.

Inspiraci bychom podle něj měli hledat ale jinde než v Evropě. Například Singapur, byť je kulturně zcela odlišný, investuje velkou část do vědy, výzkumu a inovací. A to je právě cesta, kterou by se Česko mělo vydat.

Reklama

Doporučované