Hlavní obsah

Za pyrotechniku na stadionu bude pokuta až 100 tisíc korun

Foto: Muhammad Ghafari / Flickr.com

Egyptští fanoušci slaví gól do sítě Alžírska (ilustrační foto).

Reklama

Pokuta sto tisíc korun za odpalování petard, světlic a rachejtlí, dva roky vězení za porušování zákazu vstupu na stadion nebo zapisování přestupků spojených s pyrotechnikou do rejstříku trestů. Novelu ministerstva vnitra projednají poslanci.

Článek

Přestože část fotbalových fanoušků považuje zábavní pyrotechniku za nenahraditelný způsob, jak povzbuzovat svůj tým, ministerstvo vnitra navrhuje za užívání petard, světlic a rachejtlí na stadionech mastné pokuty.

V novele zákona o přestupcích stanovuje vnitro pokutu za užití pyrotechniky až na 100 tisíc korun.

Jedním z argumentů, proč užití pyrotechniky vypíchnout přímo v zákoně, je i případ z letošního jarního zápasu fotbalové ligy, kdy příznivec Viktorie Plzeň zranil na Letné hozenou světlicí fanynku soupeřova týmu.

Rizika spojená s užíváním pyrotechniky na stadionech vypočítává i důvodová zpráva k novele. „Síla exploze, hlasitost výbuchu, teplota hoření až 2 000 °C, možnost zahoření vybavení stadionu, popáleniny, trvalá ztráta sluchu, zraku či končetin, kouřové efekty a s tím spojené chronické zdravotní obtíže a v neposlední řadě panika,“ uvádí předkladatelé.

Nové paragrafy pak výslovně uvádějí, že už vnášení pyrotechniky na organizovaná sportovní utkání je přestupkem proti veřejnému pořádku. Přestupku se však dopustí nejen ten, kdo pyrotechniku použije během utkání, ale také cestou na utkání nebo cestou zpět.

Jako přestupek pak novela hodnotí i situaci, kdy ochranka u vstupu na stadion u někoho najde pyrotechniku – z pohledu zákona – bude-li novela přijata – to bude stejné, jako by ji do areálu pronesl.

Vláda v listopadu dala změnám zelenou, na začátku prosince je do rukou dostali poslanci. 21. prosince pak uplyne lhůta, po níž může být předloha novely zařazena na jednání poslanců.

Dva tisíce, nebo sto tisíc?

Co přesně vnitro do novely zahrnulo?

Pokuty za pronášení a používání pyrotechniky mají být od 10 000 do 50 000 korun. Při opakovaném přestupku navíc pokuta může narůst až na 100 tisíc korun.

Penalizace prý nemá být likvidační, zákon ostatně připouští i její snížení na pětinu dolní sazby, podle policie je ale důležité, aby uvedená dolní sazba možné pachatele odrazovala.

Opakované přestupky spojené s pyrotechnikou pak mohou podle novelizovaných ustanovení zákona vyústit až v zákaz vstupu na stadion.

Aby to úřady mohly hlídat, mají se tyto přestupky zapisovat do rejstříku trestů.

Současná legislativa už potrestání výtržníků zákazem vstupu na stadion umožňuje, musí o tom však rozhodnout soud, a to na základě spáchání trestného činu. Několika stům lidí už byl koneckonců tento zákaz vysloven. Za opakované porušení zákazu vstupu na sportovní akce má nově díky úpravě trestního zákoníku hrozit až dvouletý pobyt za mřížemi.

Organizátoři sportovních utkání si dlouhodobě stěžují, že vstupu fanoušků se zákazem prakticky nemohou zabránit. V Anglii tento problém vyřešili tak, že se potrestaní hříšníci musí v čas zápasu hlásit na policejní stanici v místě svého bydliště. Novela českého zákona spoléhá hlavně na odstrašující účinek dvouletého trestu vězení.

Navrhovaný zákon nijak nerozlišuje mezi světlicemi, které dotvářejí choreografie fanoušků, a házením petard nebo střílením rachejtlí na fanoušky soupeřova týmu. Policisté si navíc kromě samotných zápasů hodlají posvítit i na průvody fanoušků ke stadionům.

„Pravidla, která stanoví způsoby bezpečného použití pyrotechnických výrobků (minimální bezpečná vzdálenost, zákaz použití v krytých či špatně odvětrávaných prostorech, v prostorech s rizikem požáru), fakticky jakékoliv bezpečné použití ze strany fanoušků vylučují, a to jak v místech sportovní akce, tak při přesunech fanoušků, které mají většinou podobu hromadných společných pochodů,“ stojí v předkládací zprávě ministerstva vnitra.

Vládní novela mění ještě několik dalších paragrafů, které se fotbalu a sportu přímo netýkají.

Mimo jiné mají nové paragrafy lépe chránit svědky mladší patnácti let nebo trestat domácí násilníky tím, že si sami zaplatí účast v programu pro zvládání agrese.

Konečnou podobu zákona mohou ještě samozřejmě změnit zákonodárci v obou komorách parlamentu.

Reklama

Doporučované