Hlavní obsah

Za rasové nadávky musí Tesla bývalému zaměstnanci vyplatit milion dolarů

Foto: Profimedia.cz

Logo společnosti Tesla

Reklama

Bývalý zaměstnanec Tesly tvrdil, že se v práci potýkal s rasovými nadávkami a byl nevhodně oslovován pomocí výrazu začínajícího na písmeno N. Proti firmě podnikl právní kroky a získal jeden milion dolarů (21,6 milionů korun).

Článek

Automobilka a energetická společnost Tesla musí Afroameričanovi Melvinu Berrymu zaplatit přibližně 266 tisíc dolarů na odškodném a dalších 756 tisíc dolarů za soudní výlohy. Vyplývá to ze soudních dokumentů, které získala zpravodajská organizace CBS News.

Berry začal v Tesle pracovat v roce 2015. Na pozici ale vydržel jen o něco déle než rok. Nadřízení ho totiž běžně oslovovali pomocí výrazu začínajícího na písmeno N (hanlivé oslovení pro lidi tmavé pleti, pozn. red.) Na pracovišti v kalifornské továrně se Berry setkal s „hrubým a nepřátelským“ zacházením, uvádějí soudní dokumenty.

V pracovním prostředí se údajně nacházely také různá rasistická vyobrazení, mezi nimi například grafity se svastikami a další nenávistné symboly nebo zprávy,” popisují továrnu Tesly dokumenty.

Mnozí svědci, kteří v soudní zprávě figurují, potvrdily, že slovo začínající na písmeno N bylo na pracovišti používáno naprosto běžně a tolerovalo se. Při jednom z incidentů měl například nadřízený Berrymu říci „N----, co ti trvalo tak dlouho“ a dohnat ho tak k tomu, že si další den vzal volno, aby nemusel přijít do práce.

Berry ve svých výpovědích uvedl, že zaměstnání v Tesle mu způsobovalo emoční tíseň. Po údajných rasistických konfrontacích brečel anebo měl záchvaty úzkosti.

„Doufáme, že odškodné ve výši více než milion dolarů Teslu inspiruje a všem zaměstnavatelům vyšle jasnou zprávu o tom, že obtěžování a diskriminace na pracovišti nemají své místo,“ uvedla pro CBS MoneyWatch právnička Jeannette Vaccaro, která Berryho zastupovala.

Obvinění Melvina Berryho nejsou jedinými obviněními z rasového obtěžování, se kterými se Tesla potýkala. Další černošský zaměstnanec v čestném svědectví uvedl, že ho pomocí urážlivého pojmenování začínajícího na N na pracovišti oslovili přibližně stokrát.

Tesla Berryho obvinění už dříve popřela a v prohlášení z roku 2017 uvedla, že jejich společnost „absolutně stojí proti jakékoliv formě diskriminace, obtěžování nebo neférového jednání“.

Reklama

Související témata:

Doporučované