Hlavní obsah

Za rok desetinásobný výnos. Na co kdysi lákal Kožený, teď investorům dopřál bitcoin

Bitcoin překonal hranici 7000 dolarů.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Nejznámější světová kryptoměna pokračuje v jízdě. Za sebou má dvě dělení, jedno před sebou a zároveň čím dál rychleji dosahuje dalších tisícidolarových hranic.

Článek

Když se v pátek bitcoin podle serveru Coinbase obchodoval za 7 360 amerických dolarů (162 tisíc korun), znamenalo to, že jeho hodnota za rok od 3. listopadu 2016 stoupla více než desetinásobně. Za poslední měsíc připsala tato kryptoměna 75 procent. Za pouhý týden přes čtvrtinu své hodnoty.

Nahlížíme-li na bitcoin jako na investici - tedy uchovatele hodnoty - jeho výnos mezi ostatními známými aktivy či investičními nástroji nemá srovnání. Klíčovou otázkou tak je, kam až může hodnota decentralizované měny vystoupat a zda nepřijde prudký pád.

„Jsou predikce, že by bitcoin mohl mít v řádu deseti let hodnotu třeba milion dolarů. Takže možná je stále extrémně levný,” říká optimisticky člen pražského „kryptoanarchistického” institutu Paralelní Polis Milan Půlkrábek.

Jak se na bitcoin dívá mainstreamový ekonom nebo jak konkrétně kryptoměna vychází ze srovnání se spořicím účtem, indexem pražské burzy nebo zlatem? Uvidíte ve videu .

Reklama

Doporučované