Hlavní obsah

Za sankce přijde odveta, vyhrožuje Lukašenko EU

Foto: Profimedia.cz

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

Reklama

Evropská unie plánuje za vyostřenou situaci na hranicích s Polskem a pobaltskými státy uvalit sankce na Bělorusko. Lukašenko EU varuje, že v reakci může přerušit tranzit plynu přes Bělorusko.

Článek

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko ve čtvrtek pohrozil tvrdou odplatou za jakékoliv nové sankce Evropské unie proti Minsku. Ve hře je podle něj i přerušení tranzitu ruského zemního plynu a přepravy dalšího zboží přes Bělorusko. EU se chystá postihnout Lukašenkův režim za vyostřování migrační krize na hranicích s Polskem a pobaltskými státy.

„Při obraně naší svrchovanosti a nezávislosti se nezastavíme před ničím,“ prohlásil Lukašenko během porady s vládními představiteli. „Zahříváme Evropu, ale ještě nám vyhrožují, že uzavřou hranice. A co když my jim přerušíme zemní plyn? Proto bych vedení Polska, Litvy a dalším bezhlavým (politikům) doporučil, aby přemýšleli, než začnou mluvit,“ řekl podle státní agentury BelTA.

Běloruská diplomacie by podle Lukašenka měla varovat všechny v Evropě, že jakmile zavedou dodatečné sankce, které shledá Minsk nepřijatelnými, odpoví na ně.

Evropská unie se chystá rozšířit sankce proti Bělorusku. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po středečním setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě oznámila, že nové postihy budou mířit na osoby i podniky. Počínání Minsku, který podle EU cíleně vyhrocuje migrační krizi na běloruských hranicích s Polskem a pobaltskými zeměmi, označila šéfka unijní exekutivy za hybridní útok autoritářského režimu.

Pátý balík sankcí proti Lukašenkově režimu, který by mohl obsahovat postih jednotlivců i podniků, by mohli unijní ministři zahraničí schválit v pondělí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného diplomata.

„Problém je Lukašenko a Bělorusko a tamní režim,“ vysvětloval chystané sankce německý ministr zahraničí Heiko Maas ve Spolkovém sněmu, kde podle agentury AFP rovněž uvedl, že rozšíření a zesílení sankcí proti Minsku mají schválit šéfové diplomacií „sedmadvacítky“ v pondělí. „Jsme v situaci, kdy je nejvyšší čas vyvodit důsledky. Chceme to udělat spolu s našimi evropskými partnery,“ řekl.

Reklama

Doporučované