Hlavní obsah

Za sedm let občanské války v Sýrii přišlo o život půl milionu lidí. Identifikovat se podařilo jen 350 tisíc z nich

V Sýrii během občanské války přišlo o život přes půl milionu lidí.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Podle dětského fondu UNICEF loni zemřelo ve srovnání s předchozím rokem více dětí a letošní rok pro ně může být ještě nebezpečnější.

Článek

V Sýrii za sedm let občanské války zahynulo přes půl milionu lidí, z nichž identifikovat se podařilo asi 350 tisíc. S odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR) to dnes oznámila agentura Reuters. Dětský fond UNICEF ve své zprávě uvedl, že přibývá obětí mezi dětmi.

SOHR shromažďuje údaje o mrtvých od začátku války a podrobný výčet poskytla jen u identifikovaných obětí. „Od 15. března 2011 bylo zabito 353 935 lidí,“ uvedla SOHR ve své bilanční zprávě. Mezi oběťmi je podle ní 106 390 civilistů a z nich 19 811 jsou děti a 12 500 ženy. Podle údajů, které má k dispozici Reuters, 85 procent z půl milionu obětí zemřelo při útocích syrské armády.

Syrská armáda přišla o 63 800 vojáků a více než 58 000 jsou oběti z oddílů jejich spojenců. V řadách islámských radikálních skupin je přes 63 000 mrtvých, ostatní skupiny bojující v Sýrii mají na 62 000 obětí.

Celkově SOHR registruje 511 000 mrtvých, avšak u 158 000 nejsou známa jména. UNICEF zjistil, že v Sýrii loni zemřelo ve srovnání s předchozím rokem mnohem víc dětí. „Při slepém a brutálním násilí bylo v roce 2017 zabito vůbec nejvíc dětí, o 50 procent více než v roce 2016,“ uvádí UNICEF. Podle něj může být letošní rok pro děti ještě nebezpečnější. Jen ve východní Ghútě od 18. února, kdy začaly těžké boje syrské armády proti tamním povstalcům, přišlo podle SOHR o život více než 200 dětí, což je pětina obětí této ofenzivy.

Geert Cappelaere, který řídí regionální sekci UNICEF, upozornil na těžká zranění, jež si mnoho dětí z bojů odneslo, aniž by se jim dostalo náležité péče. Zpráva UNICEF jako příklad uvádí Sámího, který žil v jižní Sýrii a nyní je mezi uprchlíky v Jordánsku. „Šel jsem si s bratranci hrát ven do sněhu. Spadla bomba, letěly přede mnou ruce mého bratrance. Já jsem přišel o nohy,“ řekl Sámí. UNICEF odhaduje, že v Sýrii ohrožují výbušniny 3,3 milionu dětí. Loni bylo zasaženo několik desítek škol.

Reklama

Související témata:

Doporučované