Hlavní obsah

Za stočený tachometr až 500 000 korun pokuta, rozhodl Senát

Stáčet tachometry už nebude jen tak Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Senátoři schválili zákon, podle kterého bude stočení tachometru přestupkem.

Článek

Dosud nebyla manipulace s palubním počítačem auta nijak zakázaná. Stáčením neboli snižováním počtu ujetých kilometrů u ojetých aut se prodejci často snažili navýšit cenu prodávaného vozu.

Nově se v zákoně o provozu vozidel na pozemních komunikacích definuje stáčení tachometru jako přestupek, za nějž bude hrozit až půlmilionová pokuta.

Konec technické? Upozornění do datové schránky

Majitelé datových schránek by zároveň měli nově obdržet upozornění o tom, že jejich vozu končí platnost technické prohlídky. A to 60 dnů před ukončením její platnosti.

Jde o podobnou úpravu jako v zákoně o občanských průkazech - držitelé průkazů, kteří mají datovou schránku, také dostávají upozornění, že platnost dokladu brzy vyprší.

Sanitky a policie budou mít majáky v nových barvách

Novela zákona přináší i nová pravidla pro barvy majáků, které používají záchranáři, hasiči nebo policie. Složky integrovaného záchranného systému by měly mít možnost u svých vozů používat nejen modrý, ale i červený maják.

Zákonodárci si tímto krokem slibují větší bezpečnost na silnicích, obzvlášť v situacích, kdy jedou zmíněné vozy rychle kvůli zásahu.

Zákon o provozu vozidel na pozemních komunikacích teď čeká na podpis prezidenta Miloše Zemana.

Poslanec Martin Kupka (ODS) vysvětluje, proč by měla chodit upozornění o konci technické do datové schránkyVideo: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované