Hlavní obsah

Za svědka měl prezidenta Erdogana, ani ten teď nemusí fotbalistu Turana zachránit před vězením

Kariéra Ardy Turana postupně uvadá i kvůli jeho prudké povaze.Video: David Janeczek, AP

 

Reklama

Ještě před čtyřmi lety patřil Turek Arda Turan mezi opory Atlétika Madrid a hvězdy španělské ligy. Jenže v posledních letech dnes jednatřicetiletý fotbalista plní úvodní stránky novin spíše kvůli skandálům mimo hřiště.

Článek

Sportovním světem obletěla zpráva, že Arda Turan napadl zpěváka Berkaye Sahina, kterému nejdříve obtěžoval manželku a poté mu zlomil nos. A ještě v ten večer za Sahinem odjel do istanbulské nemocnice se zbraní v ruce. „Nevěděl jsem, že je to tvá manželka. Omlouvám se, tady máš zbraň a zastřel mě,“ měl fotbalista říct Sahinovi.

Turanovi za řádění a rvačku hrozí až dvanáct a půl roku vězení. Státní zástupce ho obvinil ze sexuálního obtěžování, napadení a nelegálního držení zbraně. Bez viny není ale ani zpěvák Sahin, kterému hrozí dva roky za napadení. Soudní stání s Turanem je naplánováno na konec ledna příštího roku.

Současný zaměstnavatel jednatřicetiletého fotbalisty Istanbul Basaksehir Turanovi navíc za řádění vyměřil pokutu v přepočtu téměř deseti milionů korun. „Chceme zdůraznit, že chování, kterého se podle informací médií dopustil náš hráč, nemá nic společného s etickými a profesionálními principy našeho klubu,“ uvedl Basaksehir v oficiálním prohlášení.

Turanův současný klub, který se těší podpory tureckého prezidenta Recepa Erdogana, se tak odhodlal k tučnému finančnímu postihu i kvůli tomu, že Turanovo nedávné řádění není jeho zdaleka prvním prohřeškem.

Basaksehir totiž přivedl Turana v lednu letošního roku na hostování z Barcelony, ale hvězdná posila toho na hřišti zatím příliš nepředvedla. V závěru minulé sezony Turan během zápasu proti Sivasporu napadl asistenta rozhodčího, do kterého prudce strčil a po obdržené červené kartě vyhrožoval také hlavnímu arbitrovi.

A právě kvůli běsnění ze závěru loňského ročníku turecké ligy Turan ještě v probíhající sezoně neodehrál ani jednu soutěžní minutu, protože si momentálně odpykává šestnáctizápasový distanc, jde o vůbec nejtvrdší trest v historii tureckého fotbalu.

Web Goal.com zařadil Turana i na základě jeho zkratů mezi patnáct nejhorších příchodů do Barcelony. Turek se tak zařadil třeba vedle Kamerunce Alexe Songa, Ukrajince Dmytra Chygrynskiyho nebo Brazilce Keirrisona. A to i přesto, že Turan během 55 zápasů dokázal za katalánský velkoklub vstřelit 15 branek a přidat 11 asistencí.

Prudkou povahu rodáka z Istanbulu dokazuje i jeho konec v reprezentačním týmu, za který odehrál sto zápasů. Druhou stovku Turan už nenačal, protože loni v červnu po přátelském zápase s Makedonii chytil tureckého novináře v letadle pod krkem a den poté ukončil reprezentační kariéru.

„Nelituji toho, co se stalo. Cítím se volný jako pták. Škodím týmu a rozhodl jsem se ukončit reprezentační kariéru,“ řekl jen den po incidentu Turan.

I přes všechny své výstřelky je Turan ve své domovině považován za celebritu daleko přesahující sportovní svět. Kdo může říct, že měl za svědky na svatbě prezidenta a první dámu? Turanovi ano.

Jednatřicetiletý fotbalista se totiž netají podporou současného tureckého prezidenta. Když v roce 2017 Turci hlasovali o změně ústavy, o kterou usiloval právě Erdogan, tak byl Turan jednou z hlavních tváří kampaně za změnu z parlamentního na prezidentský systém.

Během soudu na konci ledna se uvidí, jestli Turanovi náklonnost k současné vládnoucí garnituře pomůže.

Reklama

Související témata:

Doporučované